Hoe krijg je een Amerikaanse green card?

24 augustus 2017Leestijd: 3 minuten
Foto: Department of Defense

Een visum uitgegeven door het Amerikaanse consulaat is een aantal jaren geldig. Wie permanent wil emigreren, kan een green card proberen aan te vragen.

Een groene kaart is de naam voor een permanente verblijfsvergunning voor buitenlanders. Ze is over het algemeen veel lastiger te verkrijgen dan een tijdelijk visum. Het proces duurt langer en de selectieprocedure is strenger. De immigratie-aanvraag loopt via het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Dit zijn de mogelijkheden om er een te verkrijgen:

  • Door middel van een Amerikaanse werkgever die u een permanente baan in de Verenigde Staten aanbiedt. Niet elke baan geeft recht op een groene kaart: sterker nog, dit aantal is zeer beperkt en de werkgever moet per aanvraag kunnen aantonen waarom een buitenlander moet worden ingehuurd. Dit is een ingewikkeld, tijdrovend en duur proces, waardoor werkgevers zich soms laten afschrikken. De duur van een aanvraag hangt af van de baan: in sommige sectoren is een tekort aan arbeiders, terwijl in andere sectoren een lange wachtrij bestaat. Hier is een overzicht van het type banen waarmee iemand aanspraak kan maken op een permanente verblijfsvergunning.
  • Een andere manier om een permanente immigrantenstatus te krijgen, is door u te laten sponsoren door een Amerikaans staatsburger. De mogelijkheden: u bent een direct familielid (getrouwd met of een kind van) een Amerikaan of van een groenekaarthouder. Er is tevens een beperkt aantal verblijfsvergunningen voor andere familie, zoals broers en zussen. Voor personen die zijn verloofd met een Amerikaan, is een speciaal K-1-visum beschikbaar.
  • Voor buitenlanders die 1 miljoen dollar investeren in een bedrijf in de Verenigde Staten, zijn elk jaar 10.000 green cards beschikbaar. De ondernemer moet ten minste tien voltijdbanen ondersteunen.
  • De green card-loterij: elk jaar geeft het State Department tot 50.000 verblijfsvergunningen weg. In principe kan iedereen meedoen aan de trekking, al is de loterij bedoeld voor inwoners uit landen waar weinig immigranten vandaan komen. In 2013 werd bij de loterij 1 procent van alle Nederlandse inzendingen (ruim 100 van de bijna 10.000) geaccepteerd. Meedoen is gratis en kan via deze website. Let op: er zijn veel commerciële websites actief die voor de registratie tientallen euro’s vragen. Inschrijven kan normaliter in oktober en november.

Permanent of voorwaardelijk
Er bestaan verschillende types green cards. De meest gebruikelijke kaart is tien jaar geldig – vergelijkbaar met een paspoort – en kan daarna eenvoudig worden verlengd. U bent immers al goedgekeurd als immigrant.

In het geval van een huwelijk of een investering van meer dan 1 miljoen dollar kan ook een voorwaardelijke groene kaart worden uitgegeven. Deze is twee jaar geldig en kan worden ingetrokken als blijkt dat er fraude is gepleegd. Na de twee jaar moet de kaarthouder een aanvraag doen om de voorwaardelijke verblijfsvergunning in te wisselen voor een permanente versie.

Een green card is niet hetzelfde als Amerikaans staatsburgerschap: u kunt bijvoorbeeld niet stemmen en heeft niet altijd recht op het Amerikaanse sociale vangnet. Na minimaal vijf jaar kunt u het naturalisatieproces starten om een U.S. citizen te worden.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.