De blik van Rik

Generaals doen het goed in het Witte Huis

09 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

De aanstelling van viersterrengeneraal John Kelly als stafchef in het Witte Huis is ongetwijfeld een verstandige zet van Trump. Zijn chaotische hofhouding kan de strakke hand van een beroepsmilitair uitstekend gebruiken.

Het lijkt soms of president Donald Trump een borstwering van generaals rond zich heeft opgetrokken. In de laatste week van juli werd de gepensioneerde generaal der mariniers John Kelly benoemd op de vitale post van stafchef van het Witte Huis.

Een andere generaal, Michael Flynn, is inmiddels al weer maanden geleden ontslagen. Als National Security Advisor had hij bepaalde contacten met de Russen – uiterst brandbare materie – niet gemeld aan vicepresident Mike Pence.

Kritisch

Zijn positie werd ingenomen door opnieuw een generaal, Herbert Raymond McMaster, auteur van een boek dat zeer kritisch is over de hogere legerleiding ten tijde van de Vietnamoorlog.

In de kabinetten van Trumps directe voorgangers zaten ook vaak hoge militairen, maar deze president is de enige die een lid van de ‘top brass’ tot zijn minister van Defensie heeft benoemd. Het gaat hier om generaal James Mattis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De presidenten Barack Obama en George W. Bush omringden zich ook met hoge militairen op topposities, zij het meestal niet met de rang van minister. De uitzondering vormde generaal Colin Powell, die het tot minister van Buitenlandse Zaken van Bush bracht.

Hoog aanzien

Trouwens, van alle 45 presidenten tot nu toe waren er 12 zelf generaal. Te beginnen bij de eerste, George Washington (president van 1789 tot 1797) en met Dwight Eisenhower (1953-1961) voorlopig als laatste.

Sterk leunen op leden van het militaire establishment is niet alleen verstandig vanwege hun managementervaring, maar ook omdat de strijdkrachten het enige instituut vormen dat bij het Amerikaanse publiek onverdeeld in hoog aanzien staat.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.