Amerika

Dochter Ivanka en Pence schieten Trump te hulp na Charlottesville

14 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Het Witte Huis wil duidelijkheid scheppen over de uitlatingen van de Amerikaanse president Donald Trump na de protesten en geweld in Charlottesville dit weekeinde. Trump kreeg kritiek over zich heen omdat hij het beestje niet bij de naam zou hebben willen noemen.

Maar dat is niet waar, zegt het Witte Huis in een nadere toelichting. Trump ‘veroordeelde alle vormen van geweld, onverdraagzaamheid en haat’ toen hij sprak over de gebeurtenissen in Charlottesville. Daarmee doelde hij ook op ‘blanke racisten, Ku Klux Klan, neonazi’s en alle extremistische groeperingen’.

Ivanka en Mike Pence laten zich feller uit

De Amerikaanse president had volgens zijn woordvoerder wel degelijk extreemrechts in het vizier: Trump ‘riep tot nationale eenheid en het samenbrengen van alle Amerikanen.’  ‘Ga naar huis,’ zei president Trump eerder op zaterdag. ‘Niemand heeft behoefte aan dit geweld in onze beschaving. Schaam je!’. Zijn critici, onder wie ook Republikeinen, vinden dat hij duidelijker stelling moet nemen tegen rechtsextremisten.

Dochter Ivanka sprak zondag wat steviger taal, toen zij op Twitter meldde dat er in de maatschappij geen plek is voor racisme, blanke superioriteitsgevoelens en neo-nazi’s. Vicepresident Mike Pence liet zich zo-even nog feller uit. In een verklaring zei hij dat we niet tolerant mogen zijn voor groepen die haat prediken, zoals de neo-nazi’s en de Ku Klux Klan. Hij noemde hen ‘gevaarlijk’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trump krijgt de schuld van excessen

Burgemeester van Charlottesville Mike Signer gaf gisteren op tv Trump de schuld van de excessen. ‘Kijk naar de campagne die hij in 2016 voerde. Er zijn maar een paar woorden die niet vaak genoeg kunnen worden herhaald: binnenlands terrorisme en blank racisme. Dat is precies wat we dit weekeinde te zien hebben gekregen,’ aldus de Democraat bij CNN. Hij beschuldigde Trump ervan rechtsextremisten als een magneet te hebben aangetrokken in plaats van hen krachtig af te stoten.

In Charlottesville in de staat Virginia reed een automobilist zaterdag in op een menigte die protesteerde tegen de aanwezigheid en actie van rechtsextremisten in de stad. Daardoor vielen een dode en negentien gewonden. De chauffeur is opgepakt.Hij wordt beschuldigd van doodslag.

Nationalisten, ‘alt-right’ en neonazi’s verzamelden zich vrijdag al in Charlottesville om bezwaar te maken tegen het weghalen van het standbeeld van generaal Robert E. Lee, de militair leider van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog. De verdedigers van de blanke superioriteitsgedachte riepen leuzen tegen onder anderen joden, homo’s en immigranten. Zaterdag kwam het tot gewelddadige confrontaties met tegenstanders. Daarbij vielen vijftien gewonden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.