Amerika

Baltimore verwijdert beelden burgeroorlog

16 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

In het holst van de nacht verwijderde de politie in Baltimore beelden van figuren uit de Amerikaanse burgeroorlog. Steden willen afstand doen van Confederatie-figuren, maar vrezen voor rellen, dus verwijderen de autoriteiten beelden ’s nachts.

Toch trok het verwijderen van de standbeelden van Robbert E. Lee en Thomas Jackson, beiden te paard, veel bekijks. Activisten van onder meer Black Lives Matter waren aanwezig, en joelden bij het weghalen van de beelden. Het voetstuk van de verwijderde standbeelden werd direct beklad: ‘terrorists’ en ‘Black Lives Matter,’ stond er de volgende ochtend in graffiti.

Racisme-debat

Lee was generaal van de zuidelijke Geconfedereerde Staten, die het tijdens de burgeroorlog in de negentiende eeuw opnamen tegen de noordelijke staten. De zuidelijke staten wilden de slavernij behouden.

Een standbeeld van Lee in Charlottesville dat zou worden verwijderd, was aanleiding voor een grootschalig protest van extreemrechtse groepen in de Amerikaanse stad afgelopen weekeind. Het protest, waarbij sommige demonstranten zwaaiden met hakenkruizen en KKK-symbolen, heeft het debat over racisme en vrijheid van meningsuiting opnieuw aangewakkerd.

Ruzie over symbolen

Symbolen van de Geconfedereerde Staten, zoals de vlag en standbeelden van militairen, worden tegenwoordig vaak verbonden aan racisme. Omdat ze de Amerikanen doen herinneren aan een zwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis, willen sommigen af van de symbolen.

Tegenstanders van het verwijderen van deze symbolen, zeggen dat de critici aan geschiedvervalsing doen. De symbolen zouden behouden moeten worden als onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis.

Wat zei Trump nou echt over geweld Charlottesville?

Roger B. Taney

Ook het monument in Baltimore ter ere van Roger B. Taney werd weggehaald. De oud-chef van het Hooggerechtshof was verantwoordelijk voor het oordeel dat ook zwarte mensen die geen slaaf waren geen recht hadden op Amerikaans burgerschap. Taney was zelf geen Confederatie-figuur, maar voorstanders van de slavernij zagen hem als held vanwege het oordeel.

De burgemeester van Baltimore zegt dat de beelden mogelijk naar een begraafplaats van militairen uit de Geconfedereerde Staten worden verplaatst.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.