Klimaat

Het is officieel: Amerikanen uit Klimaatakkoord Parijs

05 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikanen hebben de Verenigde Naties in de nacht van vrijdag op zaterdag officieel laten weten uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Wel blijft Amerika deelnemen aan de VN-klimaatbijeenkomsten gedurende de tijd die nodig is om het vertrek praktisch te regelen.

Dat zal naar verwachting zo’n drie jaar duren. Het document dat door Amerika werd ingediend laat nog wel de ruimte om te onderhandelen over een nieuw akkoord waar het land zich meer in kan vinden, meldt persbureau Reuters.

Andere voorwaarden

De Amerikaanse president Donald Trump loste in juni een van zijn verkiezingsbeloften in, en kondigde aan dat Amerika uit het akkoord stapt. Het akkoord kost de Amerikaanse belastingbetalers miljarden dollars en schrapt banen, vooral inde olie-, gas- en kolenindustrieën, aldus Trump.

Hij zei destijds ook dat hij openstaat voor nieuwe onderhandelingen over de deal. Andere wereldleiders reageerden spottend op die woorden: het duurde namelijk al enkele jaren voordat die deal tot stand kwam. Het Klimaatverdrag van Parijs werd door veel leiders gezien als baanbrekend. Het was een doorbraak in internationale klimaatafspraken.

Volgende presidentsverkiezingen

De Amerikanen kunnen op zijn vroegst op 4 november 2020 effectief uit het akkoord stappen. Dat valt ongeveer samen met de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Vrijwel alle landen ter wereld schaarden zich in 2015 achter het Klimaatakkoord, dat verdere opwarming van de aarde moet voorkomen. Trump kreeg dan ook te maken met hevige internationale druk om de Amerikaanse deelname niet te staken, maar weigerde dat toe te zeggen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.