Amerika

Wie is toch Natalja Veselnitskaja, spil in Trump-affaire?

12 juli 2017Leestijd: 3 minuten

Plotseling duikt haar naam overal op: die van de Russische advocaat Natalja Veselnitskaja. Ze had een veelbesproken ontmoeting met Donald Trump jr, de oudste zoon van de Amerikaanse president. Maar wie is deze vrouw en hoe raakte ze verzeild in de Trump Tower?

Veselnitskaja schudde op 9 juni vorig jaar de hand van Trump jr in New York. Bij de brisante ontmoeting waren ook Trumps schoonzoon Jared Kushner en de toenmalige campagnebaas Paul Manafort aanwezig.

Geen betekenisvolle informatie

Wie zij was en wat zij precies deed, dat wist Donald junior naar eigen zeggen niet: Trump-vertrouweling Rob Goldstone had de ontmoeting voor hem geregeld. Veselnitskaja zou belastende informatie hebben over de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, maar uiteindelijk bleek die info toch niet zo schadelijk. Veselnitskaja zegt dat zelf ook: het besmeuren van Clinton speelde geen enkele rol, het gesprek met Trumps zoon ging over de sancties tegen Russische ambtenaren. En over de adoptie van Russische kinderen.

Dat was althans het ‘oorspronkelijke’ doel van het gesprek. Waar kwam dan Trumps vermoeden vandaan dat zij belastende info zou hebben over Clinton? ‘Ik denk dat ze er gewoon naar verlangden. De wens is de vader van de gedachte,’ aldus de Russische advocaat tegenover NBC News. Trump junior zelf is er inmiddels open over: het ging om schadelijke informatie over Clinton. Dat is wat hij althans dacht.

Veselnitskaja ontkent elke connectie met het Kremlin en ook de Russische regering zegt Veselnitskaja niet te kennen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kruistocht tegen anti-Russische wetten

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times, die met de onthullingen kwam over Trumps oudste telg, is de 42-jarige Veselnitskaja geheel vergroeid met de Moskouse politieke en economische elite. Zo was zij de raadsvrouw van de invloedrijke multimiljonair Denis Katsyv, wiens vader Pjotr minister van Transport is in de regio Moskou. Veselnitskaja, die rechten studeerde aan de staatsuniversiteit in de Russische hoofdstad, voert een kruistocht tegen de zogenoemde Magnitsky Act.

Deze wet, in 2012 goedgekeurd onder de Amerikaanse president Barack Obama, bestraft Russische officials die volgens de Amerikanen verantwoordelijk waren voor de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitsky. Hun financiële tegoeden werden bevroren. Ook mochten zij de Verenigde Staten niet meer in.

Vermoedens van omvangrijke fraude

Magnitsky, procureur bij het Moskouse advocatenkantoor Firestone Duncan, openbaarde serieuze vermoedens van omvangrijke fraude bij de Russische overheid. Zijn arrestatie en dood ‘onder verdachte omstandigheden’ in de gevangenis leidden internationaal tot grote verontwaardiging. De Amerikanen reageerden met anti-Russische wetgeving.

Nadat de wet door het Amerikaanse Congres was geloodst, kwamen de furieuze Russen met tegenmaatregelen. Zo mochten Amerikaanse burgers voortaan geen kinderen uit Rusland meer adopteren. Het was Veselnitskaja die een belangrijke rol speelde bij de Russische pogingen om de sancties tegen Russische officials ongedaan te maken. Ze lobbyt stevig om de Magnitsky Act van tafel te krijgen.

Veselnitskaja richtte een non-gouvernementele organisatie op. Deze Human Rights Accountability Global Initiative Foundation wil zorgen voor een herstart van de adoptie van Russische kinderen door Amerikanen, zo is te lezen op de website.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.