Trump wil Groninger Pete Hoekstra als ambassadeur

25 juli 2017Leestijd: 1 minuut
Pete Hoekstra in een vliegtuig met Donald Trump. Foto: Twitter, @petehoekstra

De Amerikaanse president Donald Trump wil de uit Groningen afkomstige Pete Hoekstra (63) voordragen als de nieuwe ambassadeur in Nederland, melden Amerikaanse media. De functie kwam vrij omdat Timothy M. Broas in januari vorig jaar ontslag nam.

De 63-jarige Hoekstra, Republikein, was gedurende de campagne zeer actief voor Trump en zijn vicepresident Mike Pence. In november werd hij nog in het vliegtuig van Trump gefotografeerd, terwijl hij met de toenmalige president-elect burgers aan het eten was.

Lees ook dit artikel over Pete Hoekstra: ‘Media proberen Trump kapot te maken

Betrokken bij Tea Party

Hoekstra werd geboren in Groningen, maar woont vanaf zijn derde in de Verenigde Staten. Na eerst zakenman te zijn geweest, zat hij onder meer in het Huis van Afgevaardigden en was hij actief in de Tea Party, een conservatieve groep binnen de Republikeinse Partij. Hoekstra zat in de belangrijke ‘Commissie voor Inlichtingen’. Daar speelde hij onder meer een grote rol bij het toestaan van ‘waterboarden’, een controversiële verhoortechniek.

Later probeerde hij senator en gouverneur te worden, maar die verkiezingsraces verloor hij. Hij werd, na de overwinning van Donald Trump genoemd als mogelijke nieuwe directeur van de CIA, maar die functie ging aan zijn neus voorbij. Hoekstra woont in Holland (Michigan) zal op den duur naar Den Haag afreizen. Wanneer dat is, wil het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken volgens media in de Verenigde Staten nog niet zeggen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!