Amerika

Trump neemt zoon in bescherming: ‘Ik wist het niet’

13 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij niets afwist van de veelbesproken ontmoeting van zijn zoon Donald jr. met een Russische advocaat. Hij zegt zijn zoon geen verwijten te maken.

‘Ik denk dat iedereen deze bijeenkomst zou willen bijwonen. Ik heb pas enkele dagen geleden gehoord over het gesprek,’ zegt de president in een reactie op de ontstane ophef.

Hij prees de transparantie en openheid van zijn zoon, die, toen de storm losbarstte, zijn e-mails met tussenpersoon en Trumps vertrouweling Rob Goldstone openbaarde en een interview gaf op tv. President Trump sprak ook over ‘de grootste heksenjacht’ uit de politieke geschiedenis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Adoptie van Russische kinderen

Eerder zei Donald jr., de zoon dus, dat hij zijn vader niet had geïnformeerd over de bijeenkomst met de Russische jurist Natalja Veselnitskaja. Volgens hem was er simpelweg niets te vertellen. Donald jr, wist – naar eigen zeggen – op voorhand niet wie Veselnitskaja was en wat ze precies deed. Goldstone had de ontmoeting voor hem geregeld. Hij zei wel dat hij het voortaan anders zou aanpakken.

Veselnitskaja zou belastende informatie hebben over de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, maar uiteindelijk bleek die info toch niet zo schadelijk. Veselnitskaja zegt dat zelf ook: het besmeuren van Clinton speelde geen enkele rol, het gesprek met Trumps zoon ging over de sancties tegen Russische ambtenaren. En over de adoptie van Russische kinderen.

Belastende info over Clinton

Dat was althans het ‘oorspronkelijke’ doel van het gesprek. Waar kwam dan Trumps vermoeden vandaan dat zij belastende informatie zou hebben over Clinton? ‘Ik denk dat ze er gewoon naar verlangden. De wens is de vader van de gedachte,’ aldus de Russische advocaat tegenover NBC News.

Trump junior zelf is er inmiddels open over: het ging om schadelijke informatie over Clinton. Dat is wat hij althans dacht. Veselnitskaja ontkent elke connectie met het Kremlin en ook de Russische regering zegt Veselnitskaja niet te kennen. Maar feit is dat zij volledig is ingekapseld in de Russische elite. 

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.