G20

Trump hamert in Polen op zelfvertrouwen en NAVO-bijdrage

06 juli 2017Leestijd: 2 minuten

‘De belangrijkste vraag van onze tijd is of het Westen bereid is om te overleven.’ Dat zegt de Amerikaanse president Donald Trump in Warschau. Aan de vooravond van de G20-top in Hamburg gaf Trump een felle toespraak in de Poolse hoofdstad.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Trump kiest ervoor in Polen te spreken, omdat hij onder de Poolse bevolking op grote populariteit kan rekenen. ‘Vandaag ben ik hier niet alleen om een oude bondgenoot te ontmoeten, maar ook om zijn voorbeeldfunctie uit te lichten voor anderen die zoeken naar vrijheid en de moed hebben om onze beschaving te beschermen,’ zei Trump.

Tijdens de toespraak wees hij erop dat de leden van het NAVO-bondgenootschap  dat ze hun bijdrage moeten betalen. Polen is een van de landen die ruimschoots voldoen aan de defensie-richtlijn van de NAVO. De bondgenoten moeten ten minste 3 procent van hun bbp aan defensie besteden. Trump liet weten dat Polen als voorbeeld dient voor andere landen binnen het bondgenootschap.

Noord-Korea

Ook liet Trump weten dat Noord-Korea een grens was overgegaan. Trump zegt dat er op strenge wijze geantwoord zou worden op de Noord-Koreaanse test met een langeafstandsraket.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea lopen al enige tijd op. De raketten die de Noord-Koreanen voortdurend afvuren, zorgen voor grote irritatie in Washington. Zozeer, dat woensdag werd gedreigd met militair ingrijpen. ‘Een van onze capaciteiten ligt in onze militaire krachten. Die zullen we gebruiken als dat moet, maar we geven er de voorkeur aan niet die kant op te gaan,’ zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley. Amerika gaat zich buigen over nieuwe sancties tegen Noord-Korea, zo kondigde ze aan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.