Sean Spicer: Trump wilde niet dat ik ging

22 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Spicer stapte vrijdag plotseling op - Foto: AFP

De opgestapte Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer heeft vrijdagavond een boekje opengedaan over zijn vertrek. Volgens Spicer wilde de Amerikaanse president Donald Trump niet dat hij zou vertrekken, maar begreep hij zijn beslissing wel.

‘Hij begreep dat dat het beste was voor de regering,’ zei Spicer tegen Fox News-talkshow-host Sean Hannity. De regering van Trump zou hem zelfs expliciet hebben gevraagd om aan te blijven.

Oneens met aanstelling Scaramucci

Volgens Spicer heeft Trump het proces ‘op gracieuze wijze’ afgehandeld. Spicer zegt dat het zijn eigen beslissing was om te vertrekken, en zijn post over te dragen aan het nieuwe communicatieteam onder leiding van Anthony Scaramucci – die eerder tot nieuwe communicatiedirecteur werd benoemd – en Sarah Huckabee Sanders, die de positie van Spicer overneemt.

Scaramucci is een belangrijk fondsenwerver van de Republikeinse Partij. Hij bekleedde tot voor kort een hoge functie bij de Amerikaanse Export-Import Bank en kreeg eerder een ambassadeurspost aangeboden bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs.

Teleurgesteld in de media

Spicer besloot volgens interne bronnen te vertrekken nadat Scaramucci de functie van communicatiedirecteur had aangenomen, een beslissing waar hij het hevig mee oneens was.

Bij Hannity bekritiseerde Spicer ook de media, waarmee hij eerder geregeld botste: ‘Ik was zeer teleurgesteld in de manier waarop veel journalisten hun werk doen, of eigenlijk: hun werk niet doen. Er is een click bait-mentaliteit. Ze hebben meer interesse in de clicks dan in de feiten. De meesten van hen zijn er niet voor de waarheid, maar om op tv te komen – om een YouTube-ster te worden.’

Trump twitterde vrijdagavond een bedankje aan Spicer, die volgens hem ‘enorm misbruik van de fake news media’ heeft doorstaan, maar een glansrijke toekomst tegemoet gaat.

De post van communicatiedirecteur was vacant sinds Michael Dubke in mei  opstapte. Spicer nam diens taken waar, terwijl Sarah Sanders steeds vaker de woordvoering van het Witte Huis deed.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!