Amerika

Rusland: deal met Donald Trump smaakt naar meer

10 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Het Kremlin is wel te spreken over het akkoord dat werd gesloten tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin. Er is nu een staakt-het-vuren van kracht in Zuidwest-Syrië dat smaakt naar meer.

We zullen op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om de samenwerking met de Amerikanen uit te breiden, zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tijdens een persconferentie maandag.

Bestand lijkt overeind te blijven

Hij was erbij toen Trump en Poetin elkaar voor de eerste keer in de ogen keken, op de G20-top in Hamburg. In het gesprek dat ruim twee uur duurde – first lady Melania Trump liep de ruimte binnen om de ontmoeting te beëindigen – spraken de twee wereldleiders een wapenstilstand af. Het bestand in het zuidwesten van Syrië, dat inging op zondagmorgen elf uur Nederlandse tijd, lijkt stand te houden.

Jordanië is er ook bij betrokken, aangezien het buurland grenst aan de zuidwestelijke regio. Lavrov wil graag nieuwe stappen zetten. Hij hoopt dat hij ook in de andere delen van Syrië een wapenstilstand voor elkaar kan krijgen. De Rus heeft Iran aan zijn zijde. Teheran zegt de Russisch-Amerikaanse deal toe te juichen. Bij succes zou het bestand verder over Syrië moeten worden uitgebreid, klinkt het.

Trump optimistisch

De Russen vechten zij aan zij met het Syrische regime, hoofdzakelijk vanuit de lucht. Iran steunt de sjiitische milities in Syrië en is bondgenoot van zowel de Syrische president Bashar al-Assad als Rusland. Trump twitterde vanochtend optimistisch dat het staakt-het-vuren overeind blijft.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De speciale gezant van de Verenigde Naties Staffan de Mistura ziet plotseling allerlei mogelijkheden om al dan niet directe gesprekken op te starten tussen de Syrische oppositiekrachten en het regime, die nog altijd niet rechtstreeks met elkaar willen praten. De hoop is dat dit het begin is van een echte vredesoplossing voor de Syrische burgeroorlog.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.