G20

Poetin laat Trump even zijn tanden zien vlak voor top

06 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De Russische president Vladimir Poetin kiest even positie vlak voor zijn eerste ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Er klinkt Russische kritiek door op het Amerikaanse economische beleid.

Rusland geeft de voorkeur aan open handel om zo de mondiale economische groei te bevorderen, schrijft de Russische leider donderdag in een gastbijdrage in de Duitse zakenkrant Handelsblatt: ‘Ik ben ervan overtuigd dat open handelsrelaties, gebaseerd op duidelijke normen en standaarden de mondiale economie goed doen.’

Hij laakt het protectionisme, dat volgens hem steeds meer in zwang raakt, wereldwijd. Daarnaast heeft hij ook geen goed woord over voor de ‘politiek gemotiveerde’ sancties op handel en investeringen.

Verkapte aanval

Die kunnen niet los worden gezien van datzelfde protectionisme, vindt Poetin. Hij zegt op dit dossier de Duitse bondskanselier Angela Merkel te steunen. ‘Wij hebben dezelfde prioriteiten.’ Merkel gebruikte eind juni ongeveer dezelfde woorden, toen zij zich uitsprak voor wereldwijde samenwerking in plaats van het opwerpen van handelsbarrières.

Poetin plaatst een verkapte aanval op het ‘America First‘-beleid van het Witte Huis. Trump zette op de eerste dag van zijn presidentschap een streep door het vrijhandelsplan Trans-Pacific Partnership (TPP).

Eerder viel de Amerikaanse president Duitsland aan, vanwege de grote Duitse export naar zijn land. ‘Slecht, heel slecht‘ voor de Amerikaanse economie, vindt Trump, die inzet op (de bescherming van) Amerikaanse banen.

Voor de eerste keer elkaars hand schudden

Vrijdag is het de eerste keer dat Trump – sinds januari aan het roer – en zijn Russische collega Vladimir Poetin elkaars hand schudden. Dat gebeurt in de marge van de G20-top in de Duitse stad Hamburg. Vele ogen zijn op deze topontmoeting gericht, want er is één onderwerp dat alles overschaduwt: onderzoek naar de vermeende Russische bemoeienis tijdens de Amerikaanse verkiezingen en contacten van Trumps campagneteam met het Kremlin.

Leggen de twee wereldleiders het brisante dossier op tafel? Trump wil graag betere relaties met Rusland, maar er schuilen ook addertjes onder het gras. Volgens een commentator van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal moet Trump oppassen niet al te vriendelijk zijn – het zou hem namelijk des te verdachter maken in de ogen van veel mensen. Thema’s die sowieso de revue passeren zijn de burgeroorlog in Syrië (Amerika en Rusland staan lijnrecht tegenover elkaar) en de Oekraïne-kwestie.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.