Frankrijk

Macron over klimaatdeal: misschien draait Trump bij?

16 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De Franse president Emmanuel Macron is hoopvol gestemd dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn beslissing om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen, terugdraait.

‘Trump heeft me verteld dat hij de komende maanden op zoek gaat naar een oplossing, zegt Macron volgens het Franse weekblad Le Journal du Dimanche. ‘We hebben gedetailleerd over zaken gesproken waarmee hij zijn besluit terug kon draaien,’ aldus de Franse president.

‘Make our planet great again’

Macron probeert er alles aan te doen om het akkoord te redden. De deal tussen tweehonderd landen werd in 2015 in Parijs beklonken onder toeziend oog van gastheer en toenmalig Frans president François Hollande. Macron lanceerde de slogan Make Our Planet Great Again, een verwijzing naar Trumps Make America Great Again.

Simon Rozendaal vindt het best verstandig dat Trump uit ‘Parijs’ gestapt. Lees hier waarom>

Donderdag liet Trump in een persconferentie weten dat er nog ‘iets’ kon gebeuren rond het klimaatverdrag van Parijs. ‘De Verenigde Staten moeten een leider zijn op het gebied van milieubescherming. Er kan van alles gebeuren met betrekking tot het klimaatakkoord. We zullen wel zien wat er gebeurt.’

Een betere deal?

Trump leek te suggereren dat hij nog van gedachten kan veranderen. De president maakte eerder dit jaar bekend zijn land te willen terugtrekken uit ‘Parijs’, omdat het akkoord negatief zou uitpakken voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Maar Trump zei ook eventueel open te staan voor een nieuwe deal, als deze beter is voor zijn land.

De vraag is overigens of het klimaatakkoord wel zo stevig is als bijvoorbeeld de Duitse bondskanselier Angela Merkel wil doen voorkomen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei na de G20-top in Hamburg dat de leiders daar ‘allemaal problemen hebben’ met het akkoord van Parijs. Mogelijk komt het akkoord niet door het Turkse parlement, dreigde hij.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.