Spiro Agnew (1969-1973): klusjesman van Nixon

14 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Agnew (rechts) met zijn president Richard Nixon. Foto: Wikimedia

Spiro Agnew was vicepresident van de Verenigde Staten onder president Nixon. Vanwege zijn immigrantenachtergrond en zijn populariteit in de traditioneel Democratische thuisstaat Maryland, was hij een aantrekkelijke running mate voor Nixon. Zijn carrière eindigde abrupt door een corruptieschandaal.

Paspoort Spiro Agnew (1918-1996)
Geboren in Baltimore, Maryland
Studie: Johns Hopkins University (scheikunde), University of Baltimore (rechten)
Vorige functie(s): Gouverneur Maryland
In functie: 1969-1973
Thuisstaat: Maryland
Partij: Republikeinen

Spiro Agnew. Foto: Wikimedia

Hatchet man

Agnew maakte snel carrière in de Washingtonse politiek. In slechts zes jaar schopte hij het van verantwoordelijke voor een gebied binnen Maryland tot vicepresident – een opmars vergelijkbaar die van Nixon, die ook zes jaar na het begin zijn politieke carrière het vicepresidentschap bekleedde. Gedurende zijn periode als vicepresident trad Agnew – met een Griekse achtergrond – op belangrijke gebieden op als Nixons hatchet man –  min of meer of de vuile klusjes op te knappen voor de president. Voor Agnew betekende dat veelal het verdedigen van het Vietnambeleid van de Nixon-regering en het bekritiseren van anti-Vietnamoorlog demonstranten.

Agnew stond sowieso bekend om zijn scherpe tong tegen zijn criticasters – zowel journalisten als politieke tegenstanders kon hij in niet mis te verstane bewoordingen onderuit de pan geven. Dit deed hij veelal in allitererende zinsconstructies – ‘hopeless, hysterical hypochondriacs of history’.

Geen goede band met Nixon

spiro_agnew_swearing-in
1969: Spiro Agnew wordt ingezworen als vicepresident. Links ook Lyndon B. Johnson en Richard Nixon. Foto: Wikimedia

Zijn relatie met Nixon was, ondanks zijn grote loyaliteit, niet altijd even goed. Hoewel Nixon hem aanvankelijk respecteerde, begon hij gaandeweg hun ambtsperiode te klagen dat Agnew de visie en intelligentie ontbeerde om in het Witte Huis te kunnen werken. Dat leidde ertoe dat Agnew buiten bepaalde beslissingen gehouden werd.

Vanaf het begin van de jaren zeventig zagen en spraken ze elkaar weinig. Ook is wel eens beweerd dat Nixon jaloers was op de grote populariteit die Agnew genoot onder de Amerikaanse bevolking.

Die populariteit verloor hij snel in de loop van 1973, toen naar buiten kwam dat Agnew al jaren, ook als gouverneur van Maryland, steekpenningen had aangenomen – soms ter waarde van 100.000 dollar. Op 10 oktober 1973 diende Agnew zijn ontslag in. Gerald Ford werd zijn vervanger.

9460201254_7c91c42f2e_b
Spiro Agnew (met zonnebril) naast LBJ. Foto: Wikimedia

Trivia

  • Nixon kreeg gedurende de ambtsperiode met Agnew zo’n hekel aan de vicepresident, dat hij, toen aan hem gevraagd werd waarom hij Agnew aan zou houden als vicepresident, zei dat ‘Agnew de beste verzekering is tegen een moordaanslag, aangezien geen enkel verstandig persoon mij zou vermoorden. Ze zouden dan immers eindigen met Agnew als president’.
  • Spiro Agnew genoot met volle teugen van het vicepresidentschap en de privileges die daarbij hoorden. Zo bouwde hij goede vriendschappen op met andere wereldleiders en bekende Amerikanen als Frank Sinatra.