#American Dreamers

Op reis: ESTA of visum aanvragen

13 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Met vakantie naar Amerika? U komt het land niet zomaar in. Een zogeheten ESTA-reistoestemming aanvragen, kost gelukkig in de meeste gevallen weinig moeite.

Een echt visum hebben Nederlanders niet nodig om toegang te krijgen tot de Verenigde Staten. Omdat Nederland sinds 2009 deel uitmaakt van het Visa Waiver Program, is alleen een reistoestemming nodig. Deze zogeheten ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) kan online worden aangevraagd.

De Amerikaanse autoriteiten raden aan om dit minstens 72 uur voor vertrek te doen. Bij het invullen van de aanvraag moet u bijvoorbeeld paspoortnummer, adres en noodcontactgegevens opgeven. Een ESTA-aanvraag kost 14 dollar en het invullen duurt niet veel langer dan een kwartier. Diverse websites doen voor een vergoeding die aanvraag voor u.

Twee jaar geldig
Als uw aanvraag is goedgekeurd, krijgt u hiervan in de meeste gevallen direct een bevestiging. Het wordt aanbevolen deze pagina uit te printen, omdat deze niet per mail wordt verstuurd. Bij aankomst in de Verenigde Staten kan de douane- en immigratiedienst ernaar vragen. Een ESTA-verklaring is een toestemming om naar Amerika te reizen, geen garantie om het land binnen te komen: die beslissing is aan de immigratiedienst.

Een ESTA is gekoppeld aan uw paspoort en is twee jaar geldig, of totdat het paspoort is verlopen. Tijdens deze periode mag u zo vaak als u wilt naar Amerika reizen, zolang u het maximumverblijf van 90 dagen achtereen niet overschrijdt. Bovendien wordt het na het eerste verblijf makkelijker om langs de douane- en immigratiedienst te komen, omdat u al eens eerder bent goedgekeurd. U mag met een ESTA-verklaring niet werken in de Verenigde Staten.

Als een ESTA-aanvraag wordt afgekeurd, kunt u proberen een visum te krijgen. Voor toeristen zijn er B-1 en B-2 visa. Meer informatie daarover kunt u vinden op de site van het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Nederlanders die al een werk- of ander visum in bezit hebben, hoeven geen ESTA-aanvraag in te dienen.

Ook voor reizen naar Canada hebben toeristen een reisvergunning nodig, een ETA, zelfs als u slechts op doorreis bent naar de Verenigde Staten, bijvoorbeeld met een overstap in Toronto. Een ETA kost 7 Canadese dollars en is online aan te vragen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.