#American Dreamers

Op reis: autorijden in Amerika

13 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Rijden in Amerika is in veel opzichten comfortabeler dan in Nederland. Zo komt u veilig en snel aan op uw bestemming.

Autorijden in de Verenigde Staten geeft je een gevoel van vrijheid. Het betekent rijden op snelwegen met tot wel acht banen en vaak urenlang dezelfde (rechte) weg volgen. Auto’s in Amerika zijn bijna altijd een automaat, waardoor de rijervaring anders is. De basisregels op de weg zijn veelal dezelfde als in Nederland, maar er zijn ook verschillen.

Snelwegen
Op snelwegen is rechts inhalen toegestaan, tenzij anders aangegeven. In sommige staten geldt het principe Stay In Your Lane: bestuurders moeten zo veel mogelijk op dezelfde rijbaan blijven rijden. De maximumsnelheid – aangegeven in miles per hour  (1 mijl = 1,6 kilometer) – is doorgaans lager dan die op Nederlandse wegen, al houden weinig bestuurders zich aan deze maxima.

Flitspalen heb je bijna niet – de grote steden uitgezonderd – maar pas op voor sheriffs die langs de snelwegen staan en de snelste auto’s eruit pikken. Boetes zijn niet zo hoog als in Nederland, maar de bedragen worden verdubbeld bij een snelheidsovertreding in de buurt van wegwerkzaamheden.

Tol
In veel Amerikaanse staten betaalt u tol om de belangrijkste snelwegen te kunnen gebruiken. Tegen een dagelijkse vergoeding kunt u bij veel autoverhuurders  een kastje krijgen dat de tol onderweg automatisch int. Nadat de auto is ingeleverd, krijgt de hoofdbestuurder een naheffing. U kunt er ook voor kiezen om bij tolhuisjes te stoppen en daar te betalen.

In steden en vooral woonwijken staan op veel kruisingen stopborden. In Amerika geldt de Nederlandse regel ‘rechts gaat voor’ niet! De bestuurder die op een kruising als eerste stilstaat bij een stopbord, mag als eerste weer gaan rijden. Let goed op het soort stopbord: er zijn borden waarbij iedereen op een kruising moet stilstaan en kruisingen waar verkeer van links of rechts mag doorrijden.

Afbeeldingsresultaat voor nO right turn on red

Ook anders in Amerika: er zijn veel kruisingen waar automobilisten rechtsaf mogen slaan, zelfs als het verkeerslicht op rood staat. Pas als er een bord staat met de tekst: NO right turn on red signal, is dit verboden. Links afslaan mag alleen als het stoplicht op groen staat.

Tip: navigatieapps
Als er in uw (huur)auto geen navigatiesysteem zit en u geen internet op uw mobiele telefoon hebt, is er een uitweg. Er zijn steeds meer navigatieapps die offline kaarten aanbieden en u zo de weg wijzen. Sygic bijvoorbeeld is gratis: per Amerikaanse staat kunt u kaarten downloaden.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.