#American Dreamers

Medische hulp en ziekenhuisbezoek in Amerika

13 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Hebt u medische hulp nodig tijdens uw reis in de Verenigde Staten? Het medische systeem werkt net even anders dan in Nederland.

Medicijnen die u in Nederland gebruikt, mag u in de meeste gevallen meenemen naar de Verenigde Staten (zie ook ‘Wat mag u meenemen’). Het is een goed idee om ook uw medisch paspoort mee te nemen. Maar wat als u of een van uw reisgenoten iets vervelends oploopt in Amerika?

Er zijn diverse mogelijkheden. Voor kleine medische problemen kunt u naar de apotheker, de pharmacy. Deze vindt u in winkels als CVS, Duane Reade, Walgreens en Walmart. De apotheker verkoopt allerlei geneesmiddelen zonder voorschrift, tegen lage prijzen. Hij kan u ook medisch advies geven bij kleine kwalen. In de meeste gevallen kunt u gewoon binnenlopen en uw vragen stellen.

Als u plotseling en direct medische zorg nodig hebt, of bijvoorbeeld medicijnen die alleen worden voorgeschreven door een dokter, kunt u naar een Urgent Care Center. Dit is een soort 24/7-huisartsenpost. Bel bij noodgevallen naar 911 voor een ambulance of rijd naar de dichtstbijzijnde Emergency Room. Die zit doorgaans in een ziekenhuis en is vergelijkbaar met de Nederlandse spoedeisende-hulpafdeling.

Spoedhulp is gedekt
Neem altijd uw zorgpas mee op reis en bewaar alle papieren die u ontvangt tijdens uw medische afspraken. Geef situaties als ziekenhuisopnames meteen door aan de alarmdienst van uw zorgverzekeraar.

De Nederlandse zorgverzekering is geldig tijdens uw reis in de Verenigde Staten, en zal in veel gevallen de kosten meteen betalen. Soms moet u het bedrag zelf voorschieten, bijvoorbeeld bij de aanschaf van medicijnen die zijn voorgeschreven door een arts. Het gaat hierbij in principe om zorg die meteen nodig is en niet kan wachten tot terugkeer in Nederland.

Extra kosten
Pas wel op, want uw basisverzekering dekt meestal alleen de kosten volgens de tarieven die in Nederland gelden (hierbij geldt ook het eigen risico). Amerikaanse zorg is flink duurder dan in Nederland – zo kan een simpel huisartsbezoek al snel honderden dollars kosten – en bij grote ingrepen kan een deel van de kosten alsnog voor uw rekening zijn.

VoorbeeldU wordt ziek en opgenomen in een Amerikaans ziekenhuis. U ondergaat een aantal medische onderzoeken en scans. De rekening bedraagt 5.000 dollar. De basisverzekering dekt het bedrag dat deze behandeling in een Nederlands ziekenhuis zou hebben gekost, de rest moet u zelf betalen. Een aanvullende verzekering of een reisverzekering kan de extra kosten in bepaalde gevallen dekken. Lees hiervoor goed de polisvoorwaarden.

 

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.