Amerikaanse vicepresidenten

Gerald Ford (1973-1974): rust in een Poolse landdag

14 juni 2017

Gerald Ford was Nixons tweede vice-president. Ford’s vice-presidentschap had plaats tijdens één van de meest tumultueuze periodes in de Amerikaanse politiek.

Ford werd vicepresident nadat zijn voorganger Spiro Agnew moest aftreden door strafrechtelijke vervolging – en Ford’s vicepresidentschap eindigde abrupt toen Nixon moest aftreden in het licht van het Watergate-schandaal. In de 9 maanden die daar tussen zaten, heeft Ford geen grote rol in de Amerikaanse politiek kunnen spelen.

Vriendelijke bruggenbouwer

Paspoort Gerald R. Ford (1913-2006)
Geboren in: Omaha, Nebraska
Studie: Yale, Connecticut (rechten)
Vorige functie(s): Lid van het Congres (1949-1973), later President Verenigde Staten (1974-1977)
In functie: 1973-1974
Thuisstaat: Michigan
Partij: Republikeinen

Foto: Wikimedia

Toen het onoverkomelijk werd dat Agnew zou aftreden, ontstond er een impasse in het Witte Huis. Het nieuwe 25ste Amendement over het benoemen van het vicepresident zou voor het eerst gebruikt worden. President Nixon vroeg aan de Republikeinen wie hij op de post van vicepresident moest zetten. De Senatoren waren unaniem: Gerald Ford.

Ford had tientallen jaren in het Congres erop zitten en werd daarna de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden. In die positie maakte Ford veel vrienden en dwong hij respect af met zijn aardige voorkomen en leiderschapskwaliteiten.

Ford was nog maar net bezig met zijn verhuizing van Virginia naar het vicepresidentiële huis in Washington toen hij hoorde dat er hard bewijs was tegen Nixon en hij deze verhuizing wellicht kon overslaan. Negen maanden na zijn aantreden werd hij de volgende president.

 Nixon draagt Ford voor. (specifiek over Ford vanaf minuut 5:30)
Tekst gaat verder onder de video.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trivia

  • Ford is de enige president die zonder verkozen te zijn als vicepresident óf president het ambt van president heeft kunnen bekleden. Hij was de eerste vicepresident die onder het nieuwe 25ste Amendement op de Grondwet goedkeuring van de Senaat behoefde voor zijn aanstelling.
  • Ford had er nooit op gerekend dat hij vicepresident of president zou worden. Hij had de jaren hiervoor zwaar campagne gevoerd om voorzitter van het Huis van Afgevaardigden te worden, en had aangegeven dat in 1974 nog één keer te willen proberen.

Ford wordt ingezworen als vicepresident in de Senaat. 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Lees ook over vicepresident Spiro Agnew (1969-1973): klusjesman van Nixon

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.