#Actueel

Trumps perschef Spicer zegt ‘sorry’ voor deze Hitler-uitspraak

11 april 2017Leestijd: 2 minuten

Perswoordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer zorgde dinsdag voor ophef tijdens een persconferentie over de vergeldingsactie van de Verenigde Staten na de chemische aanval in Syrië vorige week, waarschijnlijk door het regime van Assad. Spicer zei tegen journalisten dat ‘zelfs iemand zo verachtelijk als Hitler geen chemische wapens gebruikte’.

De Amerikanen slaan ferme taal uit tegen Rusland en de Syrische regering. Na de chemische aanval bombardeerde het Amerikaanse leger een Syrische vliegbasis. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zette Rusland dinsdag al voor het blok, en zei dat het Kremlin moet kiezen tussen Assad en de Verenigde Staten.

‘Zelfs Hitler zou niet zo diep zinken’

Ook Spicer haalde hard uit naar het Kremlin, dat zich achter president Bashar al-Assad schaart. ‘Zelfs Hitler zou niet zo diep zinken om chemische wapens te gebruiken,’ aldus Spicer. Die opmerking zorgde voor ophef. Spicer kreeg wel de kans op nadere uitleg, toen een journalist van ABC News vroeg om verduidelijking.

‘Ik waardeer de vraag, ik moet mezelf even duidelijker uitdrukken,’ aldus Spicer. De perschef struikelde over zijn woorden, maar kon de pers uiteindelijk uitleggen dat hij bedoelde te zeggen dat de Duitse dictator Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog op het slagveld geen chemische wapens inzette. De woordvoerder benadrukte dat hij beseft dat Hitler wel gifgas gebruikte in de ‘Holocaust-centra’.

Tegenover CNN bood Trumps perschef later excuses aan. ‘Het was een vergissing. Ik had het niet moeten doen.’ Spicer sprak van een blunder. ‘Ik wil me nu concentreren op Assad, dat had ik ook moeten doen. En ik zal binnen de lijntjes blijven als ik over Assad spreek.’

Miljoenen Joden, zigeuners en gehandicapten zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord door de nazi’s, die systematisch gifgas gebruikten in concentratiekampen. Hitler gebruikte geen gifgas zoals Assad dat nu doet, ‘door zijn eigen volk, onschuldige mensen, te vermoorden met gas’, aldus Spicer. De perswoordvoerder vindt dat de Russische president Vladimir Poetin goed moet nadenken of hij zo’n regime wil blijven steunen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Spanningen na chemische aanval

Het Syrische regime ontkent nog steeds verantwoordelijk te zijn voor de zenuwgasaanvallen in Idlib, Noord-Syrië. De aanval van begin april heeft de spanningen tussen Rusland – een trouwe bondgenoot van Assad – en de Verenigde Staten verder op scherp gezet. Tientallen Syriërs zijn om het leven gekomen.

Ravage in Idlib na chemische aanslag. Wie was het doelwit?

Het gebied in het noorden van Syrië is sinds 2015 in handen van al-Nusra, een terreurgroep die zich, anders dan IS, voornamelijk richt op het bestrijden van het regime van Assad. Al-Nusra bedient zich van terroristische aanslagen, ontvoeringen en beschietingen van Syrische doelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.