#Actueel

Met Ivanka aan haar zijde kan Merkel Trump wel aan

25 april 2017Leestijd: 2 minuten

Het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan het Witte Huis in maart werd vooral getekend door ongemak. Met als dieptepunt het moment dat het leek of Donald Trump weigerde Merkels hand te schudden. Maar sinds het bezoek weet Merkel: via zijn dochter Ivanka is Trump wel te bereiken.

Dat Ivanka Trump tijdens een diner in het Witte Huis naast Merkel werd gezet, kwam het team van Trump nog op flinke kritiek te staan. Inmiddels heeft Ivanka een officiële positie, en wordt het 35-jarige model (tevens ondernemer) gezien als een belangrijke bondgenoot van Merkel.

Ivanka Trump in het Witte Huis: de oren en ogen van haar vader2017-04-24 10:18:44 epa05925505 US President Donald J. Trump (L) and his daughter Ivanka Trump (R), during a video conference with NASA astronauts aboard the International Space Station (ISS), in the Oval Office at the White House, Washington DC, USA, 24 April 2017. The conference call was organized to personally congratulate NASA astronaut Peggy Whitson (not pictured) for her record-breaking stay aboard the International Space Station. According to NASA, Whitson officially set the US record for most cumulative days in space aboard the International Space Station (ISS), surpassing the 534 days record of astronaut Jeff Williams. EPA/MOLLY RILEY / POLARIS POOL

Merkel grijpt kans aan

Merkel zag de tafelschikking juist als een teken dat ze Trump kan bereiken via Ivanka, zo meldt Politico. Trumps dochter werd vervolgens uitgenodigd om een toespraak te houden op de vrouwenconferentie W20, deze week in Berlijn. Naast Ivanka schuiven ook koningin Máxima en IMF-chef Christine Lagarde aan op de prestigieuze W20.

Het betreft Ivanka’s eerste internationale reis als afgevaardigde van het Witte Huis sinds haar vader daar in januari zijn intrek nam. Volgens Amerikaanse media is Ivanka’s bezoek aan Berlijn een signaal dat Trump hoopt, na een aantal maanden van diplomatiek ongemak, de relatie met Duitsland te verbeteren.

Europeanen geruststellen

In Berlijn brengt Ivanka ook een bezoek aan de Amerikaanse ambassade, gevolgd door een rondleiding in de Siemens Technik Akademie. Verder bezoekt Ivanka – getrouwd met Jared Kushner, wiens grootouders de Jodenvervolging overleefden – het  Holocaustmonument in Berlijn.

Ivanka’s bezoek aan Berlijn wordt al vergeleken met de reis die Hillary Clinton als First Lady in 1995 maakte naar China, om daar de vrouwenrechten te promoten. Ivanka’s hoofdtaak is het geruststellen van Europeanen die geschokt reageerden op de verkiezing van Trump. Het team in het Witte Huis is niet zo eng als u denkt, is haar boodschap.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.