algemeen

Brieven van Elsevier-lezers

12 mei 2015Leestijd: 4 minuten

Brieven moeten gaan over recent verschenen artikelen, niet langer zijn dan 150 woorden en voorzien zijn van naam en adres. Afzenders verlenen onherroepelijk toe­stemming voor redigeren en openbaarmaking. Adres: Elsevier, Postbus 152, 1000 AD Amsterdam of [email protected]

Groot-Brittannië

In zijn Non Solus ‘Nummer 10’ (9 mei) schetst Arendo Joustra het belang van de stembusuitslag in Groot-Brittannië voor (de) Nederland(er). Houden de Britten David Cameron aan zijn belofte een referendum te houden over een vertrek uit de Europese Unie (EU) en pakt de gok van de Conservatieven verkeerd uit, dan kost het Nederland 500 miljoen euro aan extra afdracht. Aldus Sir Colin Budd.
Er is ook een ander scenario: een vertrek van de Britten kan een domino-effect in gang zetten en de EU doen imploderen. Simpelweg omdat de ‘rijke’ (noordelijke) landen weigeren meer te betalen om de vervallen Britse bijdrage te compenseren. Dat is dan een sterke troef om eindelijk de nodige hervormingen in gang te zetten onder het mom van ‘slikken of (laten) stikken’. Nederland gaat of minder betalen of ook onze bijdrage vervalt.
Dave Heemskerk, Zoetermeer

Banken

In het essay ‘Hebzucht, hoogmoed, afgunst en wraak’ (18 april) herken ik alleen Hebzucht en Hoogmoed. Banken bestaan doordat de belasting­betaler in het verleden geld naar hen heeft gebracht. Banken zijn in 2008 in problemen gekomen door slecht beleid en gered door de staat met geld dat hun door de belastingbetaler ter beschikking was gesteld.
Nu zegt de bank de staat terug te betalen met gemaakte winst. Deze winst is gemaakt door ons, de belastingbetaler, dure producten aan te praten en over ons spaartegoed nauwelijks rendement te geven. Nu moeten wij, de belastingbetaler, van de staat aandelen kopen en dan zou alles weer in orde zijn.
Wij betalen aldus de banken verscheidene keren. Laat de bobo’s zich dit realiseren, hun bonus opgeven en tegen een reëel salaris de banken leiden. Willen zij zich toch meten met buren met bonussen en exorbitante vergoedingen, laat hen dan daar hun heil zoeken.
Nederland heeft genoeg mensen die wel capabel zijn om het voor een reëel salaris (zonder een bonus als pervers instrument) beter te doen.
Henk van de Raadt, Werkendam

Boer

Met veel genoegen heb ik het artikel ‘Lang leve de slimme boer’ gelezen (9 mei). Ik wil hierbij één opmerking maken: niet alleen nu, maar ook al zo’n 55 jaar geleden werden ‘Wageningers’ boer. Van de jaargang 1955 hebben ten minste twee afgestudeerden een boerenbedrijf geleid.
Ook in latere jaren zijn geregeld Wageningers boer (of boerin!) geworden – hetzij in Nederland, hetzij in het buitenland.
Ir. W.J. ten Wolde, Horn

E-bike

Ik kan het niet nalaten te reageren op de column ‘Fietsland? Welnee. Brommerland!’ van Ron Kosterman (2 mei, pagina 55). Het kan zijn dat ik de mogelijke ironie ervan niet doorzie, maar e-bikes met trapondersteuning worden tot 25 kilometer per uur ondersteund. Boven die snelheid zul je het van trappen moeten hebben, en dat zijn dan echt niet de oudere fietsers.
Er zijn ook fietsen met trap­ondersteuning zonder beperking, maar die moeten een verzekeringsplaatje hebben en de fietser moet een helm dragen. Dan heb je een bijna geluidloze ‘brommer’.
Ik mis in het artikel, daar waar het over groter wordende snelheidsverschillen op de fietspaden gaat, de colonnes amateur-wielrenners die de fiets­paden, maar ook de wegen in mijn dorp onveilig maken.
Ten slotte, sinds de Hoge Raad in 1977 de discriminatie op geslacht en uiterlijk bij het KLM-cabinepersoneel heeft verboden, zijn lang niet alle stewardessen meer mooi, hebben ze niet allemaal blond haar en blauwe ogen, maar is het vrouwelijke gedeelte van het cabinecorps meer een doorsnee van de Nederlandse vrouwelijke samenleving.
Aangezien ikzelf dertig jaar met KLM-cabinepersoneel heb gevlogen, kan ik u zeggen dat de dames ook vroeger geen fietskuiten hadden. Wellicht heeft Ron Kosterman de laatste tijd te weinig met de KLM gevlogen?
John B. van Zanten, Noordwijk aan Zee

Warmtewisselaar

Jammer dat de foto boven ‘De prijs van vreemd gas’ (9 mei) een warmtewisselaar van een stadsverwarming laat zien die niet op gas functioneert, maar op afvalwarmte uit andere bronnen dan aardgas.
A. Petersen, Rotterdam

Gouden rijst

President Barack Obama heeft de Patent for Humanity Award toegekend aan de uitvinders van genetisch gemodificeerde rijst die extra vitamine A produceert. (‘Kennis’, 25 april). Wanneer zal Greenpeace haar verzet tegen deze ‘gouden’ rijst eindelijk eens staken? Deze rijst kan immers duizenden mensen behoeden voor blijvende blindheid!
Teun Baak, Vorden

Correctie

In het interview met Wouter Paardekooper (9 mei) staat dat hij 50 jaar is. Hij is 49 jaar. Ook is hij nog steeds advocaat en belastingadviseur bij ­Baker & McKenzie.
De redactie

Elsevier nummer 20, 16 mei 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.