Bulgaarse energiesector staat op instorten, Westen wordt nerveus

10 maart 2015Leestijd: 2 minuten
''

Gezien de berichtgeving in De Groene Amsterdammer over plagiaat in artikelen van freelance-journalist Peter Blasic in verschillende Nederlandse en Vlaamse media, kan de redactie van Elsevier Weekblad, niet met zekerheid zeggen dat de auteur de geciteerde personen in dit artikel daadwerkelijk zelf heeft gesproken.

De energiesector in het land kreunt onder schulden, burgers betalen de rekening. Er is bovendien nog geen alternatief voor Russisch gas.

De Bulgaarse energiesector staat op instorten, waardoor de gehele nationale economie gevaar loopt. Met deze boodschap sloeg de Bulgaarse energieminister Temenuzhka Petkova onlangs alarm in een interview met de nationale radio.

Volgens haar zijn de financiën van de sector zo beroerd, dat energieproducenten en leveranciers gedwongen zijn om hoge prijzen te rekenen. Dat heeft een negatieve invloed op de concurrentiepositie van Bulgarije en bovendien krijgen burgers ­torenhoge rekeningen.

Russisch gas

Petkova belooft nu in te grijpen. Ze gaat allereerst met twee energieleveranciers opnieuw onderhandelen over de energieprijzen, die nu nog vastliggen in langlopende contracten.

En het Bulgaarse parlement nam onlangs een voorstel aan om te komen tot een wijziging van de Energiewet. De nieuwe wet voorziet in het reduceren van de schuld van staatsenergiebedrijf NEK en moet ook de energievoorziening van Bulgarije diversificeren.

Nu is Bulgarije grotendeels afhankelijk van Russisch gas. Een groter aanbod moet de stroom­rekening drukken.

Ook de Verenigde Staten en de Europese Unie willen dat de Bulgaren minder afhankelijk worden van Russisch gas. ‘Geen enkel land in de wereld mag in zijn energievoorziening volledig afhankelijk zijn van een ander land,’ zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry na een ontmoeting met de Bulgaarse premier Boyko Borisov.

Verschillende paarden

Ook Amos Hochstein van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en speciale ­gezant bij het Bureau of Energy Resources erkent het gevaar van afhankelijkheid van Russisch gas: ‘Dit is een regio die zeer kwetsbaar is voor het gebruik van energie als politiek en economisch instrument. De weg uit die kwetsbaarheid is op verschillende paarden te wedden.’

Volgens Kerry zou een verbinding met Griekenland de mogelijkheid bieden gas uit Azerbeid­zjan aan te voeren, maar de aanleg daarvan moet nog beginnen. Over een pijpleiding uit Turkije moet nog worden onderhandeld, waardoor het onduidelijk is of en wanneer die er zal komen.

Quota

Verder wil Bulgarije meer inzetten op hernieuwbare energie, hoewel Petkova verklaarde dat Bulgarije nu al de beoogde quota voor groene energie realiseert.

De regering in Sofia stelde verder dat liberalisering van de energiemarkt essentieel is voor het oplossen van de problemen in de sector. ‘Zo zal elk huishouden in staat zijn een eigen leverancier te kiezen,’ verklaarde Petkova.

Ze benadrukt dat concurrentie in de sector van essentieel belang is, eraan toevoegend dat de overheid haar best zal doen nieuwe prijsstijgingen te voorkomen. Deze toevoeging kwam niet voor niets: afgelopen najaar waren er in Bulgarije massale straatprotesten vanwege de hoge stroom- en gasprijzen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.