Scriptieprijs

Stuur nu je scriptie in voor de Johan de Witt-scriptieprijs

14 juli 2021

Voor de achtste keer wordt begin volgend jaar de Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-scriptieprijs uitgereikt. Insturen van je geschiedenisscriptie kan nu!

De historische vereniging Vrienden van De Witt looft voor de achtste keer een prijs uit voor de beste universitaire geschiedenisscriptie die betrekking heeft op de Republiek der Nederlanden in de zeventiende eeuw. Dat gebeurt samen met Uitgeverij Verloren in Hilversum en mediapartner weekblad EW. De prijs heeft als doel historisch onderzoek naar dit belangrijke tijdvak te stimuleren. Nadere toelichting is te vinden op www.vriendenvandewitt.nl.

Studenten die willen meedingen naar deze prijs, dienen hun afgeronde scriptie vóór 25 september 2021 te mailen naar [email protected] (in Word of als pdf). Zowel bachelor- als masterscripties, in het Nederlands en in het Engels, komen in aanmerking. Ze mogen niet ouder zijn dan drie jaar en kunnen slechts één keer worden ingediend.

De prijs voor de beste masterscriptie bestaat uit een oorkonde, een bedrag van
€ 1.500, een boekenpakket van weekblad EW inclusief jaarabonnement én een jaar lidmaatschap Vrienden van De Witt. Voor de beste bachelorscriptie geldt een aanmoedigingsprijs van € 200.

Uitreiking is op 29 januari 2022

Een samenvatting van de winnende scriptie wordt gepubliceerd in weekblad EW en op de websites van Uitgeverij Verloren, EW en Vrienden van De Witt. De overige genomineerde scripties ontvangen het boekenpakket. De feestelijke prijsuitreiking heeft plaats op zaterdag 29 januari 2022.

De jury bestaat uit dr. E.C.M. Huysman, voorzitter (Huygens ING-KNAW), dr. R.M. Baars (KUN); dr. P. Brandon (VU), dr. M.A. Ebben (UL), dr. D.M.L. Onnekink (UU) en dr. J.A.M. van Tol (UvA). Secretaris is dr. L.H. de Jonge (WU). Voor meer informatie kunt u mailen naar [email protected].

Wie zijn de eerdere winnaars?

2021 – Tessa de Boer (UL), Amsterdiplomacy. Deze masterscriptie onderzoekt de specifieke rol van Amsterdam in het diplomatieke leven in de Republiek gedurende de zeventiende en achttiende eeuw. Aron Ouwerkerk (Universiteit van Amsterdam) ontving de aanmoedigingsprijs voor zijn bachelorscriptie Liceat tecum nunc mea musa loqui. Een brede analyse van het literaire Latijnse werk van Margaretha van Godewijck (1627-1677) staat hierin centraal.   

2020 – Willemijn Tuinstra (UL), Conscience & connections. Marcellus Franckheim (1587-1644) and his contacts in the Habsburg World at the eve of the Thirty Years War. Deze masterscriptie gaat over het leven van Marcellus Franckheim en diens eigenzinnige religieuze ontwikkeling en geschriften in een zeer turbulente tijd. Casper Stouthuysen (Katholieke Universiteit Leuven) ontving de aanmoedigingsprijs voor zijn bachelorscriptie over Laet Hollandt Hollandt sijn. Een retorische analyse van drie vaderlandslievende gedichten uit Daniel Heinsius’ Nederduytsche Poemata.

2019 – Lidewij Nissen (RUN), A matter of life and death. Seventeenth-century funerary culture and the construction of a Nassau-Dietz Identity. Deze masterscriptie gaat over de begrafeniscultuur van de Friese tak van het huis Nassau en de wijze waarop deze cultuur werd gebruikt om eigen identiteit en imago binnen de Republiek te versterken. Friso van Nimwegen (RUN) ontving de aanmoedigingsprijs voor z’n bachelorscriptie over Nieuws, speculatie en propaganda in de Republiek over het beleg van La Rochelle (1627-1628).

2017 – Emma Mojet (UU), Early Dutch Interest in Newtonian Mathematics. Deze masterscriptie beschrijft de interesse voor de wiskunde van Isaac Newton in de Republiek gedurende de tweede helft van de zeventiende eeuw aan de hand van de wijze waarop amateurwiskundige Adriaen Verwer deze gebruikte om de filosofie van Spinoza te weerleggen.

2016 – Arthur der Weduwen (University of St Andrews, Schotland), The development of the Dutch press in the seventeenth century, 1618-1700. Deze masterscriptie biedt een analyse van de complexe relaties tussen de verschillende overheden in de Republiek der Nederlanden in de zeventiende eeuw (staten, gemeentebesturen), uitgevers en de markt voor nieuws.

2015 – Didi van Trijp (UU), Spheres in verse. Deze masterscriptie gaat over opvattingen over de opbouw van het ‘heelal’ bij twee Amsterdamse rederijkerskamers in het begin van de zeventiende eeuw.

2014 – Gloria Moorman (UL), masterscriptie over Johan Blaeus Italiaanse stedenatlas (1663); Joris Gerritse (UL), bachelorscriptie over de politieke besluitvorming achter de diplomatieke missie van de Republiek (1655-1658) tijdens de Noordse oorlog.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.