Onderzoek Elsevier Weekblad: Binnenstad Amsterdam op 1

27 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Amsterdam, 9 straatjes Foto: Peter Hilz

Amsterdam heeft de beste binnenstad van Nederland, gevolgd door Zwolle en Utrecht. Dat blijkt uit Beste binnensteden, een nieuw onderdeel van het jaarlijkse onderzoek Beste gemeenten van Elsevier Weekblad en Bureau Louter. Beste gemeente is Rozendaal in Gelderland.

In de top-10 van Beste binnensteden staan vooral goed bereikbare stadscentra met een groot aanbod van aantrekkelijke winkels, horeca en monumentale panden. Het Noord-Hollandse Amstelveen eindigt opvallend hoog – op plek 4 –, onder meer door de nabijheid van voorzieningen in het naastgelegen Amsterdam en het prettige sociale klimaat.

Beste binnensteden van Nederland

  Binnenstad Provincie
1. Amsterdam Noord-Holland
2. Zwolle Overijssel
3. Utrecht Utrecht
4. Amstelveen Noord-Holland
5. Groningen Groningen
6. Maastricht Limburg
7. Haarlem Noord-Holland
8. Den Bosch Noord-Brabant
9. Alkmaar Noord-Holland
10. Delft Zuid-Holland

© Elsevier Weekblad                   Bron: Elsevier Weekblad/Bureau Louter (2018)

Bureau Louter vergeleek 81 binnensteden met een aantoonbare centrumfunctie voor de regio op bijna honderd punten, zoals bereikbaarheid, mogelijkheden om te shoppen, vrijetijds- en cultuurvoorzieningen, aantrekkelijke gebouwen en een veilige omgeving.

Beste mix

Sinds 1994 onderzoekt Elsevier Weekblad elk jaar het woongenot in alle Nederlandse gemeenten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Bureau Louter uit Delft. In bijna 25 jaar is het onderzoek uitgegroeid tot het omvangrijkste en meest toonaangevende onderzoek naar de kwaliteiten en tekortkomingen van Nederlandse gemeenten.

De resultaten van Beste binnensteden en Beste gemeenten verschijnen woensdag 27 juni in Elsevier Weekblad en op de website. Daar staan onder meer uitgebreide beoordelingsrapporten van alle 380 gemeenten en achtergronden bij het onderzoek.

Rozendaal (Gelderland), Laren (Noord-Holland) en Haren (Groningen) zijn de beste gemeenten van 2018. Deze drie bieden een optimale mix van wonen, werken, onderwijs, zorg en cultuur. Haren staat dit jaar voor het laatst in de ranglijst, want in 2019 fuseert de gemeente met de gemeenten Ten Boer en Groningen.

Noot voor de redactie, niet voor publicatieVoor informatie over het onderzoek ‘Beste gemeenten 2018’ kunt u contact opnemen met Arthur van Leeuwen (chef onderzoeksredactie) of Ruud Deijkers (redacteur onderzoek) van Elsevier Weekblad, via [email protected] of [email protected].