18-04-2018

Deze week in Elsevier Weekblad: Beste particuliere klinieken 2018

18 april 2018

De Beste particuliere klinieken van 2018 zijn volgens onderzoek van Elsevier Weekblad:

  • Acura Medisch Centrum in Weert
  • Bergman Clinics in Naarden en Den Bosch
  • Dr. Brinkmann Kliniek in Nieuwegein en Assen

Lees nu het hele onderzoek Beste klinieken 2018

Waar kan de patiënt het beste terecht voor een nieuwe knie, staaroperatie, borstvergroting of rimpelvuller? Elsevier Weekblad vergelijkt deze week 231 particuliere klinieken voor twaalf behandelingen. Uit het onderzoek Beste klinieken 2018 blijkt dat het keurmerk van branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) een begin van garantie is op goede en veilige zorg. Van de klinieken die boven het landelijke gemiddelde scoren, heeft 71 procent het keurmerk; van klinieken die onder het gemiddelde blijven, heeft 63 procent géén keurmerk.

De drie klinieken met de hoogste score op alle onderdelen van het onderzoek Beste klinieken 2018 zijn het Acura Medisch Centrum in Weert met dermatologische ingrepen, Bergman Clinics Bewegingszorg in Naarden met het aanbrengen van knieproelsethesen plus Bergman Clinics Oogzorg in Den Bosch met staaroperaties, en de Dr. Brinkmann Kliniek in Assen en Nieuwegein met dermatologische ingrepen.

Daarnaast haalden 65 vestigingen voor verscheidene behandelingen en ingrepen de hoogste eindscore, maar niet op alle onderdelen.

De particuliere klinieken zijn beoordeeld op grond van verplicht aangeleverde kwaliteitsgegevens aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, en aan het Zorginstituut Nederland. De 251 voor het onderzoek gebruikte indicatoren zijn opgesteld door de sector zelf, gebaseerd op afspraken van artsen met Inspectie, verzekeraars en patiëntenorganisaties.

De beoordeling rust op twee pijlers: de organisatie en de uitvoering. Bij de organisatie gaat het erom of de kliniek alles in het werk stelt om de zorg rond de patiënt goed te regelen – van administratie, bijhouden van patiëntdossiers en onder meer infecties, tot en met functioneringsgesprekken met de medisch specialisten. Bij de uitvoering gaat het om het proces rond de behandeling zelf: of patiënten medicijnen op tijd krijgen, de pijn wordt gemeten of hoe snel ze met klachten terecht kunnen. Alleen over de uitkomsten van alle medisch handelen – is de operatie geslaagd en is de patiënt genezen? – ontbreken evenals bij de ziekenhuizen adequate openbare gegevens.

Klinieken die uitblinken in patiëntveiligheid krijgen van Elsevier Weekblad een extra vermelding.

Het onderzoek Beste klinieken is een product van Elsevier Weekblad met ondersteuning van bureau SiRM te Utrecht, gespecialiseerd in gezondheidszorg en gereguleerde marktwerking.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.