27-02-2018

EW•BOEKEN publiceert Nederlandse tradities

27 februari 2018Leestijd: 1 minuut

Tradities geven kleur aan het leven. Vele zijn feestelijk, zoals carnaval, Koningsdag en Sinterklaas – ondanks alle ophef over Zwarte Piet. Andere zijn jaarlijkse momenten van bezinning, zoals Allerzielen en de twee minuten stilte op 4 mei.

Over twee weken verschijnt:

In dit boek komen 29 tradities aan bod. Nationale tradities, maar ook provinciale, waaronder bekende als het skûtsjesilen in Friesland en onbekende als Lampegietersavond in Utrecht. Elsevier Weekblad-redacteur Gertjan van Schoonhoven duikt bij elke traditie in de ontstaansgeschiedenis ervan. Hoe oud is zo’n traditie nou echt? Wie stonden aan het begin ervan?

Zo bevat deze bundel het verhaal achter zeventien markante nationale tradities die van januari tot en met december de jaarkalender opfleuren, van Nieuwjaarsduik tot Halloween en van Prinsjesdag tot Suikerfeest. Ook belicht Van Schoonhoven twaalf markante provinciale tradities, van Groningens Ontzet tot carbidschieten in Gelderland, van ringrijden in Zeeland tot Vlaggetjesdag in Zuid-Holland.

De filosoof Sebastien Valkenberg gaat in een slotbeschouwing dieper in op het nut van tradities.

Nederlandse tradities, in 2017 verschenen als speciale editie van Elsevier Weekblad, telt 164 pagina’s en kost € 14,99 (exclusief € 1,95 verzendkosten). Te bestellen via onze webshop of via telefoonnummer 085-8888151. Ook te koop in de boekhandel.

Noot voor de redactie, niet voor publicatieEW•BOEKEN is bereikbaar via telefoonnummer 020-2248022 en via [email protected]

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.