tech

Taxidienst Uber na Brussel ook in Berlijn verboden

17 april 2014

De alternatieve taxidienst Uber, die eerder al in Brussel werd verboden, mag ook niet langer worden gebruikt in Berlijn. Dat oordeelt de rechter in de Duitse hoofdstad.

Dat schrijft het Duitse tijdschrift Wirtschafts Woche. Het Amerikaanse Uber is een app waarmee gebruikers een auto met chauffeur kunnen bestellen. In Nederland levert het bedrijf taxidiensten in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Berlijn

Een Berlijnse taxiondernemer, Richard Leipold, had een zaak tegen Uber aangespannen. Uber staat in Berlijn ingeschreven als limousinedienst, maar volgens lokale wetgeving moet een limousine na een ritje terug naar de standplaats. Dat doen de wagens van Uber niet, en daarmee houdt de dienst zich niet aan de regels, oordeelt de rechter.

Eerder deze week werd Uber Pop, een Belgische variant van de dienst, in Brussel verboden. De rechter oordeelde dat er sprake is van oneerlijke concurrentie, omdat de chauffeurs onder andere geen vergunning hebben.

Twitterfittie

Het verbod in Brussel leidde tot een felle ruzie tussen de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) en de Brusselse vervoersminister, Brigitte Grouwels, die het besluit van de rechter steunt.

Kroes vindt het een negentiende-eeuwse toestand om Uber te verbieden, schreef zij op Twitter en in een blog. Grouwels vindt dat Kroes lak heeft aan bestaande regels.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.