tech

Politie waarschuwt voor gebruik Internet Explorer wegens lek

29 april 2014

De Nederlandse politie raadt het gebruik van Internet Explorer af. Internetgebruikers zijn beter af met andere browsers, zoals Chrome, Firefox, Safari en Opera.

Dit zijn ‘veiliger alternatieven’, zegt het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie dinsdag. ‘Gebruik het (Internet Explorer) alleen als het niet anders kan, en in uitgebreide beveiligde modus.’

Groot lek

De aanleiding voor de waarschuwing is het grote lek in de browser van Microsoft dat dit weekeinde aan het licht kwam. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid waarschuwde maandag al dat het lek, dat volgens makers van beveiligingssoftware al wordt misbruikt door hackers, hele computersystemen kan infecteren.

Volgens het Amerikaanse bedrijf geeft het lek hackers toegang tot een computer wanneer de gebruiker op een link naar een besmette website klikt. Totdat Microsoft een oplossing heeft gevonden, kunnen internetters beter overstappen op veiliger browsers.

Onderhoud

Het bedrijf gaf dit weekeinde aan hard te werken aan een oplossing. Die komt er sowieso niet voor computers die nog draaien op Windows XP.

Microsoft staakte onlangs het onderhoud aan dat systeem, dat wereldwijd nog op 15 tot 25 procent van de computers zou draaien. Daardoor is de veiligheid van het besturingssysteem niet meer gegarandeerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.