tech

Dit gebeurt er met uw Facebook-account als u komt te overlijden

07 februari 2014

Dat het hebben van een Facebook-account bijna als vanzelfsprekend wordt gezien, is duidelijk. Vaak is alleen minder bekend wat er precies met uw digitale leven gebeurt als u komt te overlijden.

John Berlin uit Missouri in de Verenigde Staten werd geconfronteerd met het Facebookbeleid als het gaat om overleden gebruikers. Om het tienjarige bestaan van Facebook te vieren, lanceerde het bedrijf ‘ A Look Back’, een applicatie die filmpjes maakt van de populairste gebeurtenissen op uw Facebook-account.

Look Back

Berlin wilde graag een Look Back-filmpje zijn zoon Jesse, die twee jaar geleden op 22-jarige leeftijd overleed. Door het privacybeleid van Facebook, konden de ouders van Jesse niet op zijn account. Berlin maakte daarom een video met een verzoek aan Facebook om toch een Look Back-filmpje van Jesse te maken.

De video ging viraal en Facebook gaat gehoor geven aan het verzoek van Berlin. Ook zegt Facebook dat er wordt gekeken of familieleden makkelijker bij het account kunnen van hun overleden dierbare.

Opties

Facebook maakte een uitzondering voor Berlin, maar wat is nu precies de regeling? Als iemand komt te overlijden, hebben de nabestaanden keuze uit twee opties: er kan een verzoek worden ingediend om het account om te zetten in een soort condoleanceregister.

Alleen vrienden kunnen het account zien, maar het account wordt niet meer getoond in vrienden-suggesties. Niemand kan iets veranderen aan het account, wel kunnen Facebookvrienden een bericht plaatsen op de tijdlijn van de overledene.

Familieleden

Familieleden er ook voor kiezen om het gehele account te verwijderen, mits kan worden bewezen dat het verzoek echt van een familielid komt. Hiervoor moet een overlijdensakte worden opgestuurd en geldig legitimatiebewijs.

Een jaar geleden kwam het bedrijf in een juridisch geschil terecht toen ouders bij het account wilde komen van hun overleden zoon, die zichzelf op 15-jarige leeftijd van het leven beroofde.

De ouders dachten zo te kunnen begrijpen wat de jongen tot zelfmoord had gedreven. Facebook hield voet bij stuk en weigerde, zelfs na een rechterlijk bevel, om de gegevens te verstrekken.

If I Die

Voor wie zijn digitale testament nu alvast wil vastleggen, bestaat er altijd nog de If I Die applicatie. De app regelt wat er gebeurt met uw Facebook-account wanneer u er niet meer bent. U kunt zelfs videoboodschappen opnemen en berichten schrijven die pas later worden gepubliceerd.

Wel geldt daarvoor een veiligheidsregel. Het overlijden moet door drie van tevoren aangestelde vrienden worden geverifieerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.