Koers Twitter schiet omhoog, enorme belangstelling beleggers

07 november 2013Leestijd: 1 minuut

Bij de beursgang van Twitter donderdag klom de koers van het microblogbedrijf meteen al tot grote hoogte. Veel beleggers toonden een enorme interesse, waardoor het bijna anderhalf uur duurde voordat een eerste koers kon worden bepaald.

Die kwam uiteindelijk uit op 45,10 dollar, terwijl het bedrijf zijn introductiekoers had vastgesteld op 26 dollar.

Twitter bracht in totaal 70 miljoen aandelen naar de beurs, waardoor het bedrijf een verkoopopbrengst van 1,82 miljard dollar (1,4 miljard euro) behaalde.

Vermogen

Vooral de oprichters en bestuurders van Twitter verdienden goed aan de beursgang. Medeoprichter Evan Williams, de grootste individuele aandeelhouder met een belang van 12 procent, zag zijn vermogen bij de koers van 45,10 stijgen met 2,6 miljard dollar.

Directeur Peter Fenton, die een belang heeft van 6,7 procent, kon tegen die koers 1,4 miljard dollar bijschrijven op zijn bankrekening. Medeoprichter Jack Dorsey verdiende 1,06 miljard dollar.

Geringe omvang

Lang niet iedereen is enthousiast over de beursgang van Twitter, dat sinds de oprichting in 2006 nog nooit winst maakte. Het toonaangevende techmagazine Wired schreef bijvoorbeeld dat ‘niemand buiten Silicon Valley en Wall Street maalt om Twitter’.

Het magazine wees daarbij op de geringe omvang van het bedrijf, onder meer af te meten aan de betrekkelijke lage marktwaarde: Twitter wordt veel minder gebruikt dan Facebook. Dat bedrijf is 120 miljard dollar waard.