sport

Sneeuw verpest schaatspret duizenden Nederlanders in Oostenrijk

31 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Hevige sneeuwval heeft de schaatsplannen van duizenden Nederlanders aan de Oostenrijkse Weissensee gedwarsboomd. De organisatie besloot donderdagavond op het laatste moment de Alternatieve Elfstedentocht af te gelasten.

Vanwege de slechte weersvoorspellingen was de marathontocht al vervroegd van zaterdag naar vrijdag. Maar de zware sneeuwval kwam donderdag al, zodat een schaatstocht op de Weissensee onmogelijk werd.

Nooit zo veel sneeuw gezien

Deelnemer Erben Wennemars zegt ‘nog nooit zo veel sneeuw te hebben gezien’ in zijn leven. ‘Ik denk dat er wel een meter gevallen is. De organisatoren hebben tot vannacht geprobeerd het ijs sneeuwvrij te maken maar dat lukte niet. De druk van de sneeuw op het ijs werd te groot,’ laat de schaatser weten aan de NOS.

Wennemars vindt het ‘heel erg jammer’ dat de tocht niet doorgaat. ‘Als je weet dat het in Nederland niet koud gaat worden, dan is dit voor marathonschaatsers het hoogtepunt van het jaar,’ zegt hij.

Teleurstelling

Wennemars is een van de zesduizend Nederlanders die naar Oostenrijk afreisden. Velen van hen zijn ter voorbereiding in training gegaan.

Vanwege het milde weer in Nederland zou de tocht voor veel amateurschaatsers de eerste confrontatie met natuurijs zijn geweest.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.