Risico’s van wintersport: vier roemruchte ski-ongevallen

30 december 2013Leestijd: 2 minuten

Het beoefenen van wintersport is niet zonder risico. Op de pistes is het vaak druk met roekeloze snowboarders, de afdalingen kunnen verraderlijk glad zijn en off-piste gaan, heeft soms lawines tot gevolg.

Dat een helm niet altijd afdoende bescherming biedt, heeft voormalig Formule 1-coureur Michael Schumacher zondag ervaren. Hij kwam net buiten de piste met zijn hoofd tegen een rots en ligt in kritieke toestand in een Frans ziekenhuis.

‘Schumi’ is niet de enige die de risico’s van skiën ondervond. Elsevier.nl zet vier roemruchte ski-ongevallen op een rij.

1. Prins Friso

Prins Friso, net als Schumacher een fervent skiër, werd in februari vorig jaar bedolven onder een lawine en kon pas na 25 minuten uit de sneeuw worden bevrijd.

De tweede zoon van toenmalig koningin Beatrix overleed in augustus dit jaar op 44-jarige leeftijd, nadat hij geruime tijd in coma had gelegen.

2. Prins Laurent

Ook een Belgische prins was betrokken bij een ski-ongeluk. In februari dit jaar botste prins Laurent in Oostenrijk op een medeskiër en moest voor onderzoek enkele dagen in een ziekenhuis verblijven.

Zijn voormalig adviseur Noël Vaessen verklaarde een dag na het ongeluk dat de prins ‘helemaal niet kan skiën‘. Hij is al vaker op berghellingen in de problemen gekomen, zei Vaessen tegen Belgische kranten.

3. Natasha Richardson

Actrice Natasha Richardson, getrouwd met de bekende acteur Liam Neeson, had nog nooit geskied, maar wilde dat wel eens proberen.

Ze besloot skilessen te nemen en kwam al snel ten val op een piste voor beginners. Aanvankelijk leken haar verwondingen mee te vallen, maar later werd zij toch opgenomen in het ziekenhuis wegens bloedingen in de hersenen. Niet snel daarna werd haar overlijden gemeld.

4. Sonny Bono

De ex van zangeres Cher, acteur, politicus en muziekproducer en zanger Sonny Bono skiede in 1998 tegen een boom. Bono, die furore maakte met zijn vrouw als het zangduo Sonny en Cher, was op slag dood.

Sonny and Cher met één van hun grootste hits: