Artsen: Michael Schumacher vecht voor zijn leven

30 december 2013Leestijd: 2 minuten

Voormalig Formule 1-coureur Michael Schumacher verkeert nog altijd in kritieke toestand in een ziekenhuis in het Franse Grenoble. De 44-jarige Duitser wordt de komende uren kunstmatig in coma gehouden.

Dat hebben de artsen maandagochtend gezegd tijdens een persconferentie in Grenoble.

Gekoeld

Het lichaam van Schumacher wordt koel gehouden om zwellingen in de hersenen zo veel mogelijk tegen te gaan. Een prognose durven de artsen niet te geven.

Ze omschrijven de toestand als ‘zeer ernstig’ maar merken daarbij op dat de helm die hij droeg ergere schade heeft kunnen voorkomen. Zonder helm had Schumacher het ongeval nooit overleefd, zo menen de artsen.

Klap tegen steen

De voormalige autocoureur werd zondagochtend per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Grenoble gebracht nadat hij nabij Méribel buiten de piste ten val was gekomen en met zijn hoofd tegen een steen was geslagen.

Schumacher liep bij zijn val zwaar hersenletsel op, maar de problemen leken in eerste instantie mee te vallen. ‘Schumi’ zou bij kennis zijn geweest en hebben verklaard ‘erg geschrokken’ te zijn. Maar mogelijk hebben bloedingen alsnog voor een verslechtering van de toestand van Schumacher gezorgd. Volgens dagblad Bild is de Duitser afgelopen nacht tweemaal geopereerd om vocht uit de hersenen te halen.

Familie

Intussen zijn diverse familieleden en vrienden van Schumacher in Grenoble aangekomen. Zijn vrouw Corinna en zijn beide kinderen zijn bij hem, evenals zijn lijfarts Johannes Peil en professor Gerard Saillant. De Fransman is gespecialiseerd in hersenletsel en opereerde Schumacher in 1999 al eens na een raceongeluk op het Britse circuit Silverstone. Tijdens de persconferentie zei hij aanwezig te zijn als vriend van Schumacher en niet als arts. Technisch wilde hij daarom niet op de toestand van zijn vriend ingaan.

Later arriveerden ook Jean Todt en Ross Brawn bij het ziekenhuis. De strateeg Brawn had als technisch manager een groot aandeel in de successen van Schumacher bij Benetton en Ferrari. Teambaas Todt haalde het duo in 1996 naar Ferrari. In de rode bolide van de Italiaanse renstal veroverde Schumacher in de periode 2000-2004 vijf van zijn wereldtitels.
Op Facebook stromen de steunbetuigingen van fans van Schumacher binnen.