politiek

Mark Rutte benadrukt: wij willen onze mensen terug

21 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte maandag tijdens een briefing van de Tweede Kamer dat het terughalen van de lichamen van slachtoffers van de vliegramp de hoogste prioriteit heeft. ‘Wij willen onze mensen terug.’

Rutte informeerde de Tweede Kamer samen met minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) en minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) over de laatste stand van zaken.

De bijeenkomst begon met het betuigen van deelneming aan de nabestaanden door de voorzitter van de bijeenkomst, PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink. Rutte sprak in zijn inleiding van een ‘afgrijselijke gebeurtenis die ons land zwaar heeft getroffen’.

Experts

Premier Rutte dreigde tijdens de briefing met extra sancties tegen Rusland. Rusland moet ervoor zorgen dat internationale experts toegang krijgen tot het rampgebied. Zo niet, dan volgen nieuwe maatregelen.

De toegang tot het rampgebied is inmiddels wel wat verbeterd, maar als deze onvoldoende is dan liggen ‘alle politieke, economische en financiële opties op tafel’ tegen diegenen die daarvoor ‘direct of indirect’ verantwoordelijk zijn.

Lichamen

Inmiddels is er een team van Nederlandse forensisch experts aangekomen bij het station in de Oekraïense plaats Torez, waar in treinwagons lichamen van inzittenden liggen.

Rutte wil dat deze treinen zo snel mogelijk naar een gebied gaan dat onder controle staat van Oekraïne, in plaats van separatisten. De premier ziet het liefst dat de wagons naar Charkov gaan en dat identificatie in Nederland plaatsheeft. Torez ligt zo’n 300 kilometer van Charkov.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.