politiek

D66 Amsterdam praat toch met PvdA na exit GroenLinks

08 mei 2014

Amsterdam leek af te gaan op een historisch college zonder de PvdA. Maar nu GroenLinks is uitgestapt, gaat D66 toch weer met de sociaaldemocraten praten.

D66-leider Jan Paternotte liet donderdagavond weten dat de coalitieonderhandelingen voorlopig zijn mislukt, meldt het Parool.

Jammer

Paternotte zegt het besluit van GroenLinks te respecteren, maar vindt het wel jammer dat GroenLinks de onderhandelingen verlaat.

‘We waren trots op het deelakkoord dat we eerder al met GroenLinks hadden opgesteld. De VVD wilde dit akkoord op belangrijke punten onderschrijven, maar voor GroenLinks was dat niet voldoende.’

Toch PvdA

De exit van de groenen betekent dat D66 gaat praten met PvdA en de SP. Die gesprekken zullen vrijdag direct beginnen. De optie D66, GroenLinks en PvdA is ook nog niet onderzocht, zegt Marjolein Moorman van de PvdA.

‘Wij willen nog altijd graag onderhandelen op basis van het deelakkoord dat GroenLinks en D66 hebben gesloten,’ zegt ze.

Miljardenstrop

Waarom GroenLinks de onderhandelingen precies heeft verlaten, is niet bekend. Mogelijk heeft de woensdag voorspelde miljardenstrop voor de gemeente Amsterdam er iets mee te maken.

De tegenvaller zorgt er mogelijk voor dat de tientallen miljoenen die de partijen wilden besteden aan onderwijs en klimaat als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.