Ook Utrecht, Den Haag en Groningen gaan naar D66

20 maart 2014Leestijd: 2 minuten

In Utrecht werd GroenLinks verslagen, in Den Haag de PVV van Wilders en in Groningen werd de PvdA van de troon gestoten. D66 pakte ook in deze drie steden de macht.

Aan het succes van D66 lijkt geen einde te komen.

Groningen

De partij boekte niet alleen een historische overwinning op de PvdA in Amsterdam, ook in andere grote steden was er succes. Zo maakte de partij, net als in Amsterdam, ook in Groningen een einde aan de hegemonie van de sociaaldemocraten.

De PvdA ging in de Martini-stad van 9 naar 6 zetels, terwijl D66 een omgekeerde route bewandelde en van 4 naar 9 zetels ging.

Utrecht

In Utrecht was het lang spannend. Hier was GroenLinks de te kloppen partij. Ook hier liep het goed af voor D66. Met 13 zetels stoot de partij GroenLinks, dat 9 zetels behaalde, van de troon.

In 2010 was GroenLinks met 10 zetels de grootste. D66 behaalde toen, net als de PvdA, 9 zetels. De sociaaldemocraten verloren ook hier flink en vielen terug op 5 zetels.

Den Haag

De PVV leek in de peilingen de grootste partij te worden in Den Haag. Maar ook hier gooide D66 roet in het eten. De partij komt met 8 zetels in de gemeenteraad, de PVV met 7.

Voor de Partij Voor de Vrijheid betekent dat een verlies. In 2010 kwam de PVV met 8 zetels in de raad. Destijds stemde 16,7 procent voor de partij. Deze keer was dat 14,1 procent. De PvdA, jarenlang de grootste, heeft een flink verlies geleden en komt op 6 zetels. Dat waren er vier jaar geleden nog 10.

CDA grootste

Met ruim 90 procent van de stemmen geteld staat het CDA op 14,6 procent, de VVD op 12,0, D66 op 11,8 en de PvdA op 10,2 procent.

De percentages bij VVD en PvdA bleven in de loop van de avond stabiel. De PvdA is de grootste verliezer en raakt bijna 5 procent van de stemmen kwijt.