politiek

Teeven zet homo’s Uganda niet uit wegens antihomowet

18 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Ugandese asielzoekers van wie de homoseksualiteit geloofwaardig is, worden voorlopig niet uitgezet. Asielverzoeken van Ugandese homoseksuelen worden ook nu al beoordeeld ‘tegen de achtergrond van hun zeer fragiele positie in de Ugandese samenleving’.

Dat schrijft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ondertekening

De president van Uganda, Yoweri Museveni, zei vorige week de antihomowet in zijn land te zullen ondertekenen. Ugandezen die zich herhaaldelijk ‘schuldig maken’ aan homoseksuele activiteiten kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Als deze ondertekening inderdaad plaatsheeft, zegt Teeven, wordt de Kamer ‘nader geïnformeerd over de inhoud van de wet en de mogelijke betekenis hiervan voor het toelatingsbeleid’. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) waarschuwde Uganda vandaag alvast. Als de ‘onacceptabele’ antihomowet er daadwerkelijk komt, zullen maatregelen snel volgen.

Asiel

In november vorig jaar oordeelde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dat homoseksuelen, die op grond van hun seksuele geaardheid in hun land worden vervolgd, recht hebben op asiel in een ander land. Homoseksuele asielzoekers vallen onder een ‘sociale groep’ die recht heeft op internationale bescherming.

Het Hof boog zich op verzoek van Nederland over de kwestie. In ons land liepen eind vorig jaar drie asielprocedures van homoseksuelen uit Sierra Leone, Uganda en Senegal.

De uitspraak kwam enkele dagen nadat Timmermans in een brief aan de Tweede Kamer schreef dat er bij asielaanvragen uit Rusland wordt gekeken naar de situatie van LHBT’s (Lesbiennes, homo’s, bi’s en transseksuelen) in dat land. De minister waarschuwde Uganda vandaag dat er maatregelen volgen als

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.