‘Strafbaarstelling illegaliteit blijft problematisch voor PvdA’

21 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Het strafbaar stellen van illegaliteit blijft een heikel punt binnen de coalitie. Ten minste één PvdA-Kamerlid gaf aan tegen het wetsvoorstel te gaan stemmen.

Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) verwacht dat uiteindelijk alsnog de hele PvdA-fractie zal instemmen met de strafbaarstelling van illegaliteit, zoals in het Regeerakkoord is afgesproken.

Afspraak is afspraak

De PvdA ‘kreeg’ in ruil voor de strafbaarstelling namelijk het kinderpardon, waar coalitiepartner VVD op tegen was. ‘Als de hele VVD-fractie het kinderpardon steunt, is het logisch dat de PvdA dat met de strafbaarstelling doet,’ zegt Teeven in een interview met De Telegraaf.

Binnen de PvdA-achterban is er nog steeds veel verzet tegen het plan, waarvan het wetsvoorstel naar verwachting in mei klaar zal zijn, na de gemeenteraadsverkiezingen en mogelijk zelfs na de Europese verkiezingen. De Amsterdamse PvdA-wethouder Pieter Hilhorst opende vorig weekend nog de aanval op de maatregel, die hij een ‘symbolische maatregel die weinig werkt’ noemt.