politiek

‘Nog steeds onrust in de coalitie over affaire-Plasterk’

14 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) mag dan aanblijven, maar daarmee is de rust in het kabinet niet teruggekeerd. Ingewijden zeggen dat binnen het kabinet een crisisachtige situatie is ontstaan door de ruzie tussen PvdA en ‘gedoogpartij’ D66.

Bronnen zeggen vrijdag in De Telegraaf dat het kabinet ‘boven de afgrond hangt’. Er is onvrede over de motie van wantrouwen tegen Plasterk en het optreden van PvdA-leider Diederik Samsom.

Reactie

Samsom zou zijn emoties niet de baas zijn en zich te veel hebben laten gaan. ‘Hij is echt de weg kwijt aan het raken,’ zegt een ingewijde tegen de krant. Het ene na het andere Kamerlid zou zijn reactie tegen de motie van wantrouwen hekelen.

Na het urenlange debat zei Samsom dat hij het ‘volstrekt onbegrijpelijk’ vond dat D66-leider Alexander Pechtold alsnog een motie van wantrouwen indiende. ‘Dom en onhandig,’ zegt een PvdA-Kamerlid. ‘Samsom had het persoonlijk tegen Pechtold moeten zeggen en niet op tv.’

Een ander zegt: ‘Als ik hem was geweest, had ik benadrukt dat ChristenUnie en SGP een andere afweging hebben gemaakt.’

Bemiddelen

In de top van de coalitie zouden er bovendien groeiende zorgen zijn over de stabiliteit van de samenwerking met D66, ChristenUnie en SGP. Het is de afgelopen dagen niet gelukt om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.

Donderdag zeiden ingewijden dat VVD-fractieleider Halbe Zijlstra al maanden aan het bemiddelen is, om de drie constructieve oppositiepartijen binnenboord te houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.