VVD: wethouder is getuige, geen verdachte in hennepzaak

09 januari 2014Leestijd: 2 minuten

VVD-wethouder in Wijk bij Duustede, Carel van Gelder, is door het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem opgeroepen als getuige in een hennepzaak en niet als verdachte. Wel zal hij vanwege de ophef enkele weken zijn werk neerleggen.

Volgens VVD-fractievoorzitter Serge Segboer is er geen reden om aan te nemen dat de wethouder iets te maken heeft met de hennepteelt.

Geen verdachte

‘Het Openbaar Ministerie heeft tot nu toe nooit in die zin onderzoek naar de wethouder gedaan,’ zei de politicus in de Utrechtse gemeente. ‘Opgeroepen worden als getuige kan ons allemaal een keer gebeuren.’

Wel zal Van Gelder enkele weken zijn werk als wethouder neerleggen, zo liet hij donderdag weten. Dit betekent niet dat hij verdachte zou zijn in de zaak. De VVD’er noemt die berichten ‘pertinent onjuist’.

Stroman

Het AD kwam donderdag met een verhaal van een man die verklaart als ‘stroman’ te hebben opgetreden om de wethouder buiten schot te houden. De VVD’er zou snel geld hebben willen verdienen aan de wietteelt en de stroman zou geld krijgen om de wethouder bij een eventuele inval buiten schot te houden.

Maar de man kreeg geen geld en stapte naar het AD. Van Gelder wil in verband met het onderzoek niets over de zaak zeggen maar geeft aan dat het een privé-zaak betreft waarover de gemeenteraad is ingelicht. Die raad komt donderdagavond wel met een spoedzitting over de zaak.

Voor de VVD-fractie is er voorlopig geen enkele reden om maatregelen te nemen. ‘Voor ons is de wethouder nog precies dezelfde als vorige week. Pas als het OM hem als verdachte aanwijst zou dat anders kunnen zijn.’