Oud-FNV-voorzitter Jongerius nummer 2 op Europese PvdA-lijst

22 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius (53) wil in het Europees Parlement. Zij staat op nummer 2 op de kandidatenlijst van de PvdA.

Dat heeft PvdA-lijsttrekker Paul Tang woensdag bevestigd. ‘Agnes heeft natuurlijk een ongekende staat van dienst op het gebied van de bescherming van arbeidsrechten, in de strijd tegen uitbuiting en verdringing op de arbeidsmarkt. Samen met mij vindt ze dat je werk fatsoenlijk moet belonen. En net als mij strijdt ze tegen de te hoge werkloosheid die veel mensen zorgen baart. We hebben te veel jongeren en ouderen aan de kant staan,’ zei hij op een persconferentie.

Burgemeester

Jongerius vertrok anderhalf jaar terug bij de vakbond waar zij van 2005 tot 2012 de voorzitter was. Al langer was duidelijk dat zij politieke ambities heeft. Jongerius werd in 2009 al eens benaderd om lijsttrekker te worden voor de PvdA in Europa, maar toen bedankte ze.

Vorig jaar zou zij zijn gepolst om de PvdA in Rotterdam te gaan leiden, en zij zou voor het burgemeesterschap van Utrecht hebben gesolliciteerd. De baan ging uiteindelijk naar VVD-kandidaat Jan van Zaanen.

Conflict

De PvdA-fractie in het Europees Parlement gaat er na de Europese Verkiezingen van 22 mei nogal anders uitzien. Na een conflict met de andere europarlementariërs is Judith Merkies uitgesloten van de kieslijst. Ook Thijs Berman en Emine Bozkurt zouden niet meer op de lijst staan, werd eerder gemeld, maar dat bericht is niet bevestigd.

Wie er wel op de lijst staan, wordt donderdag bekendgemaakt. In februari wordt de definitieve kandidatenlijst van de sociaal-democraten vastgelegd op het partijcongres.