Nederlandse gemeenten willen zelf meer belasting heffen

19 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Gemeenten in Nederland willen meer verantwoordelijkheid om zelf belastingen te kunnen heffen aan de inwoners. Zeker nu ze meer taken zoals zorg en werkbegeleiding vanuit de overheid krijgen toebedeeld.

Dat zegt de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Annemarie Jorritsma (VVD), tegen nu.nl.

‘Het sociale domein ligt zo dicht bij de burger, de mensen merken straks rechtstreeks wat de gemeente wel of niet doet,’ zegt de politicus.

Raar landje

De burgemeester van Almere noemt het gek dat Nederlandse gemeenten zo weinig verantwoordelijkheid hebben op het gebied van belastingheffing. ‘Wij zijn een heel raar landje in Europa. In de rest van Europa heffen gemeenten wel voor minimaal de helft van de inkomsten aan eigen belastingen.’

In Nederland heffen gemeenten 10 procent van alle belastingen aan burgers. Het gaat hier om zaken als afvalstoffenheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb).  De rest wordt centraal geïnd door de Belastingdienst.

Hierdoor merken burgers nauwelijks wat er met hun belastinggeld in de eigen gemeente wordt gedaan. ‘De gemeente die dat uitgebreid en luxe wil doen zal dan ook iets duurder zijn voor de inwoners dan een gemeente die sober en bescheiden aanpakt. Nu is daar totaal geen relatie tussen, maar laat de burgers dat maar merken.’

Fouten in Amsterdam

De overheid is de laatste decennia terughoudend geweest als het gaat om decentralisatie van belastinginning. Niet alle gemeenten in Nederland hebben de belastingzaken even goed op orde. Zo heeft de Amsterdamse Dienst Belastingen laten zien op zeer droevige wijze met belastinggeld om te springen.

In december smeet Amsterdam vele miljoenen over de balk door veel te hoge woonkostensubsidie uit te keren. Vermoedelijk heeft dat de gemeente 1,5 miljoen euro aan belastinggeld gekost.

Maar ook landelijk gaat het lang niet altijd goed. Vooral het toeslagensysteem is niet waterdicht gebleken. Frauderende Bulgaren hebben de tekortkomingen vorig jaar pijnlijk blootgelegd.