politiek

Kabinet: meer dan een miljard euro voor Groningers

17 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Het kabinet trekt bijna 1,2 miljard euro uit voor het door aardbevingen getroffen gebied tot 2018. Van dat geld kunnen daar huizen, andere gebouwen en de leefbaarheid ter plekke worden verbeterd.

Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) vrijdag gezegd in Loppersum in Groningen. Zijn persconferentie werd gedurende korte tijd onderbroken, omdat demonstranten lawaai maakten en zij de agenten die bij het gemeentehuis stonden, aanvielen.

Voor drie jaar afspraken

Kamp maakte ook bekend dat, zoals donderdag al was gelekt door bronnen rond het Binnenhof, inderdaad de komende twee jaar maximaal 42,5 miljard kubieke meter gas mag worden gewonnen. In 2016 mag dat nog ten hoogste 40 miljard kuub zijn.

Na 2016 wordt er opnieuw naar de gaswinning gekeken.

Bij Loppersum, het meest getroffen gebied, wordt de gaskraan voor 80 procent dichtgedraaid. Alleen op de koudste dagen, als de vraag naar aardgas het hoogst is, mag daar nog worden geboord.

Economisch perspectief

De provincie Groningen draagt 58 miljoen euro bij. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) draagt 144 miljoen euro per jaar bij aan de leefbaarheid voor de Groningers en om inwoners van de provincie, die zelf weinig van de activiteiten van de NAM profiteren, een beter economisch perspectief te bieden. Die kosten worden in mindering gebracht van de aardgasbaten op de rijksbegroting.

Waar het kabinet op gaat bezuinigen om de kosten te dekken, wordt waarschijnlijk nog met D66, ChristenUnie en SGP afgestemd, de drie partijen die het Herfstakkoord sloten met het kabinet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.