politiek

Ministerie: hongerstakende asielzoekers kunnen worden uitgezet

07 mei 2013Leestijd: 1 minuut

De uitgeprocedeerde asielzoekers die in hongerstaking zijn gegaan in Rotterdam en op Schiphol, kunnen gewoon het land worden uitgezet. Hun protestactie verandert daar niets aan.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten.

Detentie

Alleen als het medisch onverantwoord is, kan de uitzetting worden uitgesteld.

Volgens het departement zijn 68 mensen in Rotterdam en 8 op Schiphol gestopt met eten. Een van de actievoerders heeft via de Werkgroep Deportatieverzet echter gezegd dat er in Rotterdam 240 hongerstakers zijn.

De hongerstakers procederen tegen hun opsluiting. De asielzoekers in de detentiecentra worden zwaarder gestraft dan veroordeelde criminelen en vinden hun detentie onmenselijk, meldde de Werkgroep Deportatieverzet dinsdagmorgen.

Onder toezicht

De hongerstakers worden door een medisch team in de gaten gehouden, verklaart het ministerie.

‘Ze krijgen wel telkens eten en drinken aangeboden. Ook blijven ze zolang mogelijk op de eigen afdeling, maar het kan zijn dat ze op aanraden van een arts in een isoleercel worden gezet en van daaruit nog beter in de gaten worden gehouden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.