VVD wil meer controle Tweede Kamer over budget noodhulp

22 november 2013Leestijd: 2 minuten

Minister Lilianne Ploumen (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) zou voortaan de Tweede Kamer moeten informeren als zij meer dan 5 miljoen euro wil uitgeven aan noodhulp. De VVD wil ‘iets meer controle’ hebben over het budget voor noodhulp.

VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé zei dat vrijdag in WNL-programma Vandaag de Dag. ‘We kunnen niet hebben dat er in september 17 miljoen euro wordt gegeven aan Syrië, dat het potje dan leeg is en we moeten gaan zoeken naar geld voor de Filipijnen.’

Initiatief

De Caluwé vindt bovendien dat Nederland wel heel makkelijk geld geeft voor noodhulp. ‘Waarom staan we altijd voor in de rij?’ Het initiatief kan ook eens van andere landen komen, zegt De Caluwé.

Als het aan de VVD’er ligt, moeten gemeenten en provincies zich aan de eigen taken houden en zich niet bezig houden met noodhulp. Dat is een taak van het rijk en burgers, vindt De Caluwé. ‘Anders geven we driedubbelop.’

Cheque

Gemeenten hebben bij de inzamelingsactie voor de Filipijnen weer gul gegeven, schrijft De Telegraaf vrijdag. Locoburgemeester Arnold Keijzer (PvdA) van Maassluis was maandag in Hilversum met een cheque van 32.000 euro, 1 euro per inwoner, voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan.

Niet alle inwoners van Maassluis zijn daar blij mee. ‘Mij is niets gevraagd,’ zegt een inwoner. ‘Ik neem aan dat ik nu een korting van 1 euro kan toepassen op mijn ozb-aanslag, want ik beslis of ik geef, niet de gemeente.’ Ook Schijndel, Texel, Kampen, Barneveld en andere vooral kleine gemeenten, gaven gul met belastinggeld.