PVV bekostigt anti-EU-onderzoek met subsidie van Tweede Kamer

12 november 2013Leestijd: 1 minuut

De PVV heeft een Brits bureau de opdracht gegeven een nieuwe studie te doen naar wat het Nederland kost of oplevert om uit de Europese Unie te stappen. De studie wordt betaald met 2,7 ton aan fractiesubsidie van de Tweede Kamer.

Het bureau dat het onderzoek in opdracht van PVV-leider Geert Wilders uitvoert, Capital Economics, heeft van te voren in een e-mail al aangegeven ‘vrijwel overtuigd’ te zijn dat de uitkomst van het onderzoek wordt ‘dat uittreding voordelig voor Nederland zal zijn’. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdagmiddag.

Geen campagnemateriaal

Eerder liet Wilders ook al uitzoeken wat het Nederland zou kosten om terug te keren naar de gulden. Wilders heeft via informele contacten laten uitzoeken of hij zijn anti-EU-onderzoek kon financieren met fractiesubsidie. De Tweede Kamer bleek bereid het onderzoek te financieren, mits de PVV het onderzoek niet als campagnemateriaal gebruikt.

Wilders ontvangt morgen de Franse Marine Le Pen in Den Haag om zijn campagne tegen de EU uit te breiden met internationale partners.