Opstelten zet plan om reisgegevens op te slaan door

13 november 2013Leestijd: 1 minuut

Het plan om alle gegevens van reizigers op te slaan, leek van de baan nu VVD en PvdA er niets meer in zien. Maar minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) zet het plan gewoon door.

De Tweede Kamerfracties van coalitiepartijen VVD en PvdA trekken de handen af van het plan, meldt De Telegraaf woensdag.

Nationale veiligheid

Maar Opstelten zegt dat de nationale veiligheid hier zwaarder weegt dan de zorgen over privacy. Volgens de minister zijn er ‘stevige maatregelen’ nodig om jihadstrijders die naar Syrië trekken goed, in de gaten te houden.

Dit wil de minister doen met een nieuw systeem dat alle gegevens opslaat van reizigers die vanaf Schiphol vertrekken of er aankomen.

Eigen partij tegen

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff zegt in De Telegraaf dat hij tegen partijgenoot Opstelten zal zeggen dat hij tegen het plan is. Net als zijn PvdA-collega Jeroen Recourt vindt hij dat het overdreven is om gegevens van alle reizigers op te slaan om een clubje van tweehonderd gevaarlijke mensen in de gaten te houden. Ook D66 heeft ernstige zorgen geuit over de privacy van onschuldige burgers.

Maar Opstelten zegt dat in het plan rekening wordt gehouden met die zorgen en dat privacy niet wordt geschonden. De VVD’er hoopt eind van deze maand een nadere uitwerking van het plan te kunnen presenteren.