Minister Plasterk: laat wachtgeld politici met rust!

26 november 2013Leestijd: 2 minuten

Politici nemen een bijzonder risico om het land te vertegenwoordigen en hebben geen ontslagbescherming. Aan wachtgeld moet daarom ook niet verder worden gerommeld.

Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) tegen de Volkskrant.

Wachtgeld voor politieke ambtsdragers is impopulair, ik weet het, maar toch vind ik het niet goed daar elke keer verder op te beknibbelen,’ zegt de PvdA-bewindsman.

Begroting

Plasterk doet die uitspraak op de avond voordat de Tweede Kamer de begroting voor zijn departement behandelt.

‘Politici hebben geen ontslagbescherming, dat hoort bij de aard van de functie. Want als ze het ergens mee oneens zijn, wil je niet dat ze aan het pluche blijven plakken omdat ze anders hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Nee, je wilt dat ze consequenties trekken. Maar dat moet dan natuurlijk wel kunnen,’ zegt Plasterk.

Ouwe bok

In het interview zegt Plasterk verder dat politici de Tweede Kamer al weer snel de rug toekeren. ‘Als je een tweede periode in de Tweede Kamer zit, ben je al een ouwe bok. Ik heb er zelf drie jaar gezeten, het is echt een vak. Het duurt een paar jaar voordat je dat hebt geleerd. Ik denk dat men zuiniger moet zijn op goed ingewerkte mensen.’

De wachtgeldregeling werd eerder al versoberd. Politieke ambtsdragers hebben nu nog maximaal vier jaar recht op wachtgeld. Ook moeten ze solliciteren als ze werkloos zijn.

Ook kunnen aftredende gemeenteraadsleden en leden van de Provinciale Staten nu geen gebruik meer maken van een wachtgeldregeling. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regeling verder wordt versoberd.