Minister Blok ziet niets in PvdA-plan voor sociale huur

20 november 2013Leestijd: 2 minuten

VVD-minister Stef Blok (Wonen) ziet niets in een plan van regeringspartner PvdA om tijdelijk veel meer mensen recht te geven op een sociale huurwoning. Hij is ongerust dat daardoor de wachtlijsten voor wie echt een goedkope huurwoning nodig heeft te lang worden.

Dat bleek woensdag in het Kamerdebat over de begroting van zijn departement. Als de inkomensgrens voor een huis in de sociale sector tijdelijk omhoog gaat naar 43.000 euro, zoals de PvdA wilde, komt de helft van de Nederlandse huishoudens in aanmerking voor een corporatiewoning, zei Blok. Hij noemt dat ‘internationaal uniek’.

Wachttijd

De PvdA veranderde in een nieuw voorstel overigens de nieuwe grens naar 38.000 euro, nadat duidelijk werd dat er geen meerderheid voor het eerdere plan zou komen.

Voor dat eerste plan ziet minister Blok vooral bezwaren. Blok vindt het aantal mensen dat dan een extreem goedkoop huurhuis kan krijgen veel te hoog en denkt dat op die manier de huishoudens met de laagste inkomens nog langer moeten wachten op een huis.

Blok wees er op dat nu al 10 procent van de sociale huurwoningen mag worden verhuurd aan huishoudens die meer dan 34 duizend euro verdienen.

Starterscontract

Blok ziet wel wat in een plan van onder meer ChristenUnie om jongeren die net uit huis of uit hun studentenkamer gaan een tijdelijk ‘starterscontract’ te bieden. Als zij voor vijf jaar recht hebben op een klein, goedkoop huis, kunnen ze binnen die tijd verhuizen naar een woning met een gewoon huurcontract of naar een koophuis.

Sociale huurwoningen, met een huurprijs tot 681 euro per maand, zijn op dit moment bedoeld voor huishoudens met de laagste inkomens, tot 34.229 euro per jaar. Volgens het CBS werden in 2011 609.000 van de 2,2 miljoen huurwoningen uit de sociale sector bewoond door mensen die boven de inkomensgrens zaten.