Plasterk: premier Rutte wordt niet door NSA afgeluisterd

30 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Nederland is geen target van de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Premier Mark Rutte (VVD) is dan ook niet door de Amerikaanse dienst afgeluisterd.

Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag gezegd bij Nieuwsuur.

Nederland wist niets

Wel heeft de NSA 1,8 miljoen telefoongesprekken binnen Nederland getapt zonder dat de regering hiervan wist. Hierover heeft de regering een brief ontvangen van de NSA.

Plasterk ontkent dat Nederlandse veiligheidsdiensten hebben samengewerkt met de NSA of telefoongegevens hebben doorgegeven.

De weg kwijt

Plasterk zei dat de NSA regelmatig een officieel verzoek indient om iemand af te kunnen tappen. ‘Als ze hier een goede reden voor hebben, dan zet ik er mijn handtekening onder en wordt het verzoek door de juiste instanties beoordeeld. Het is goed om schouder aan schouder terrorisme te bestrijden, maar het is niet acceptabel dat dat buiten de Nederlandse wet om gebeurt’.

Volgens de PvdA-minister zijn de Amerikaanse veiligheidsdiensten de balans tussen privacy en terrorismebestrijding kwijt. ‘Waarom zou je anders Merkel of de paus afluisteren,’ zei Plasterk. De NSA ontkende overigens woensdag het Vaticaan af te luisteren.